- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PSD și PNL se bat pe banii din PNRR. Care ar fi concluzia la care au ajuns liderii coaliției

16 Jan, 16:25 • Cornel Ghimeșan
Ultima ședință a Coaliției de guvernare ar fi vizat împărțirea banilor din PNRR și a celor proveniți din alte surse de finanțare. Mai multe surse din apropierea Coaliției au declarat care ar fi concluzia la care au ajuns guvenanții.
PSD și PNL se bat pe banii din PNRR. Care ar fi concluzia la care au ajuns liderii coaliției

Ultima ședință la care au participat liderii Coaliției ar fi fost dedicată împărțirii banilor de investiții din PNRR și alte surse. Aceștia ar urma să fie distribuiți după cum urmează: 50% pentru localitățile conduse de PSD, 40% pentru PNL și 10% pentru UDMR, au declarat pentru Digi24.ro mai multe surse participante la discuție.

Citește și: Mai mult de 1,3 milioane de numere de telefon au fost portate anul trecut în România

Această negociere nu a fost dusă la bun sfârșit fără scandal, deoarece președintele PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat pentru partidul său „o compensație”, adică sume suplimentare care să compenseze „pierderile” suferite de social-democrați în perioada în care guvernul a fost condus de Ludovic Orban și de Florin Cîțu. Liderii PSD invocă faptul că, de exemplu, în PNRR, din 49 de spitale, localitățile conduse de PSD au primit fonduri doar pentru 5.

„Alocările arată 400 de milioane la PSD, 800 de milioane la PNL și restul de până la 2 miliarde, obiective naționale”, susțin surse din conducerea PSD.

Această declarație se referă la argumentele lui Ciolacu în favoarea alocării unei sume și mai mari de bani pentru investiții în localitățile cu primari PSD.

Partidele coaliției de guvernare „se bat” pe banii din PNRR

Primvicepreședintele PNL, Dan Motreanu, a subliniat, în ședința coaliției, că nu este corect ce vrea PSD, pentru că nu se pot face alocări retroactive, pentru perioadele în care PSD a fost în Opoziție. Discuția a degenerat însă, în cele din urmă, premierul Nicolae Ciucă a fost de acord cu solicitarea partenerilor de Coaliție. Cu această decizie, premierul a oferit, încă o dată, colegilor din PNL, motiv de nemulțumire. Unul dintre reproșurile care i se aduc lui Nicolae Ciucă, în cadrul partidului pe care îl conduce, fiind tocmai faptul că aprobă toate solicitările venite de la PSD, chiar dacă de cele mai multe ori sunt în defavoarea PNL.

Mize enorme pentru partidele din Coaliție

Banii pentru investiții sunt o miză uriașă pentru cele două partide din cadrul coaliției, în condițiile în care anul viitor este unul electoral și fiecare dorește să profite de oportunitatea de a se lăuda cu deschiderea de șantiere și crearea de locuri de muncă.  Pentru PSD, care deține portofoliul Sănătății, alocarea de bani pentru construirea de spitale în orașele conduse de primari social-democrați a devenit, astfel, o țintă strategică.

Guvernul a alocat prin Legea bugetului pe 2023 chel­tuieli pentru investiţii de 110 miliarde de lei (22 de miliarde de euro), acesta fiind, conform declarațiilor lui Nicolae Ciucă, cel mai mare buget alocat acestui sector. Și în 2022 alocarea a fost record, de aproape 90 miliarde de lei, dar la finalul anului se cheltuiseră doar 48 de miliarde.

Alte articole: UE vrea să cumpărăm gaze la comun. Ce părere au furnizorii din sectorul energetic?

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult