- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rasa de porc pe cale de dispariție în România. Carnea lui este o delicatesă. Statul ar putea ajuta financiar fermierii pentru a putea crește porcii

10 Jun, 23:28 • Stefan Simion
Carnea de porc este unul dintre alimentele care ar putea fi considerate de bază la noi în țară. Există, însă, o rasă de porc ceva mai specială decât rasele cunoscute, care se evidențiază prin faptul că porcii au părul și pielea negre, iar carnea are un gust diferit, fiind gustoasă și suculentă.
Rasa de porc pe cale de dispariție în România. Carnea lui este o delicatesă. Statul ar putea ajuta financiar fermierii pentru a putea crește porcii

Nu în ultimul rând, carnea acestui porc este mai puțin pretențioasă decât carnea altor rase de porci, este foarte rezistentă la boli, iar exemplarele cresc zilnic în greutate cu aproximativ 550 de grame. Din păcate, au rămas puțini fermieri în România care mai cresc porci din rasa Negru de Strei.

Negru de Strei, rasa de porc pe cale de dispariție în România

Chiar dacă nu mai este la mare căutare în România, carnea porcului din rasa Negru de Strei este foarte apreciată peste hotare, cererea venind cu precădere din partea străinilor.

Această rasă a apărut în depresiunea Hațeg, de-a lungul râului Strei care îi dă și numele. Este o rasă autohtonă, iar exemplarele de porci au anumite caracteristici care îi diferențiază de restul. Porcii din această rasă pot ajunge la maximum 180 de kilograme, iar femelele la 150 de kilograme. Corpul lor este robust, iar picioarele sunt scurte și puternice, scrie fanatik.ro

Citeste si Ajutor de până la 1,5 milioane de euro pentru o categorie de fermieri. Iată ce trebuie să faci pentru a lua banii! 

Rasa Negru de Strei, mai puțin pretențioasă decât alte rase și mai rezistentă la boli

Porcii Negru de Strei nu sunt deloc greu de crescut comparativ cu porcii din rasele comerciale. Apoi, este o rasă foarte rezistentă la boli. Carnea provenind de la această rasă este de o calitate superioară, este echilibrată în grăsimi și fibre. În plus, are un gust deosebit, este suculentă, putând fi folosită în diverse preparate tradiționale. De asemenea, slănina este și ea gustoasă și de calitate superioară.

Negru de Strei se folosea cu succes pentru producția mixtă, atât de carne cât și de grăsime.

Negru de Strei

Puse la îngrășat, aceste exemplare cresc zilnic în greutate nu mai puțin de 550 de grame. Cu trei luni înainte de sacrificare, fermierii au grijă ca porcii să aibă parte de un regim alimentar special. Mâncarea lor zilnică se bazează pe porumb, acest lucru însemnând că producția de carne va fi un mix între fibră și grăsime.

Citeste si Fermierii români, în pragul falimentului. Leguma pe care sunt forțați să o vândă cu 80 de bani ajunge să se vândă în supermarketuri și de 10 ori mai scump

În prezent, porcii din rasa Negru de Strei se mai regăsesc doar în zonele originare de creștere. Pentru că numărul lor este din ce în ce mai mic, fermierii ar putea primi ajutor de la stat, la fel cum se întâmplă în cazul crescătorii de alte rase de porci.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult