- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Record negativ. România este țara în care cei mai mulți absolvenți ajung șomeri. Care sunt explicațiile

14 Aug, 09:30 • Lupu Alexandra
România, țara cu cei mai mulți șomeri în rândul absolvenților. Iată care sunt școlile cu cea mai scăzută rată de ocupare pe piața muncii.
Record negativ. România este țara în care cei mai mulți absolvenți ajung șomeri. Care sunt explicațiile

Cifre alarmante! O treime dintre absolvenții români de studii medii și superioare rămân șomeri, informează ziare.com. Tinerii nu reușesc să-și găsească un loc de muncă după ieșirea de pe băncile școlii.

Cei mai mulți absolvenți ajung șomeri

Uniunea Europeană transmite că cea mai mare problemă constă în rata de angajare a absolvenților școlilor profesionale și tehnologice, capitol la care statul român stă cel mai prost din toate țările membre. Voci din învățământ și din mediul de afaceri arată că sistemul educațional din țară descurajează dobândirea unor abilități competente în mediul profesional. În același timp, liceele tehnologice și școlile de arte și meserii au dezvoltat tot mai multe programe de învățământ dual în ultimii ani, în interiorul cărora practica de specialitate are loc în firme private care se angajează să integreze apoi absolvenții competenți în câmpul muncii.

Citește și despre următorul subiect: Tot mai puțini șomeri în România. Rata șomajului a scăzut la 5,4% în iunie 2023. 445.000 de români își căutau un loc de muncă

82% dintre absolvenții recenți cu vârste cuprinse între 20 și 34 ani din Uniunea Europeană erau angajați în 2022, arată un studiu Eurostat publicat pe data de 10 august. Totodată, între 2014 și 2022, rata de ocupare a acestui grup a crescut cu 7 puncte procentuale, indicând o tendință ascendentă constantă întreruptă doar de pandemia COVID-19. Cele mai scăzute rate de angajare au fost raportate în Italia (65%), Grecia (66%) și România (70%). La nivel european, rata de ocupare a proaspeților absolvenți din învățământul vocațional de nivel mediu a ajuns la 79,7% în anul 2022. De altfel, ponderea a fost mai mare pentru bărbați (81,2%) decât pentru femei (77,7%). Astfel, se înregistrează o diferență de 3,5 procente între sexe.

Există 11 state membre ale UE care au atins deja obiectivul la nivel european în 2022, în ceea ce privește ratele de ocupare pentru absolvenții recenți ai învățământului vocațional de nivel mediu. Țările care au atins deja un nivel de cel puțin 82% sunt: Luxemburg, Germania, Țările de Jos, Suedia, Ungaria, Danemarca, Austria, Cehia, Malta, Portugalia și Polonia.

Absolvenți
Absolvenți

La fel de bine, cele mai mici rate de ocupare au fost în România (57,7%), Grecia (59,8%) și Italia (60,7%). Cifrele arată că există diferențe între sexe, atât în ceea ce privește magnitudinea, cât și sexul cu rata mai mare de ocupare. Din cele 24 de state membre ale UE, bărbații au avut o rată mai mare de ocupare decât femeile în 17. Cea mai mare diferență s-a găsit în România (23,6 puncte procentuale), urmată de Cehia și Suedia.

Daniel David, psiholog și rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj, a afirmat într-o emisiune că oamenii nu-și dau seama că practica de specialitate nu este suficientă pentru dobândirea de cunoștințe.

„Atât în învățământul românesc, dar și european și internațional, oamenii și-au dat seama că nu este de ajuns practica de specialitate pentru dobândirea de cunoștințe și au venit cu ideea învățământului dual. Programul este organizat de universitate sau de o școală, alături de companii care desfășoară activități de practică, astfel încât integrarea cu piața muncii este mai puternică și cunoștințele procedurale se învață mai intensiv”, declară Daniel David.

Citește și despre: Indemnizaţie între 550 şi 1.600 de euro pe lună pentru această categorie de şomeri români. Care sunt condiţiile pentru a primi toţi banii