- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

RetuRO face anunțul! Programul SGR va fi disponibil începând cu data de 30 noiembrie 2023!

09 Nov, 18:06 • Oprea Alina
Începând cu data de 30 noiembrie 2023, programul SGR va fi disponibil pentru toți cetățenii români! Proudusele vor ajunge teptat pe rafturile magazinelor!
RetuRO face anunțul! Programul SGR va fi disponibil începând cu data de 30 noiembrie 2023!

Administratorul Sistemului Garanție-Returnare (SGR), RetuRO a precizat în cursul zilei de joi că abia după data de 30 noiembrie va fi valabilă recuperarea garanției, iar acets lucru doar pentru ambalajele cu sigla Ambalaj cu garanție.

„Printr-o analogie foarte simplă, Sistemul de Garanţie-Returnare este similar cu utilizarea cărucioarelor de cumpărături în supermarketuri – clientul împrumută căruciorul în baza unei garanţii de 50 de bani şi, ulterior, după finalizarea cumpărăturilor, pentru a recupera garanţia, trebuie să returneze căruciorul.

Explicat pe larg, Sistemul de Garanţie-Returnare reprezintă un program prin care românii vor plăti o garanţie de 0,50 Ron atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase etc) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific – Ambalaj cu garanţie.”, au declarat reprezentanții RetuRo, potrivit Economedia.

Ai putea fi interesat și de: Locurile din România în care oamenii folosesc deșeurile de plastic pentru a le transforma în noi obiecte. „Va deveni un centru educaţional pentru reciclare”

RetuRO, programul SGR!

Produsele parte din SGR vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor. Acest lucru se va întâmpla într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului, pe 30 noiembrie 2023, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață.

„Aşadar, RetuRO recomandă tuturor românilor să nu îşi facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcare cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanţie. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată şi până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiţionale.”, a menționat compania, conform sursei citate.

RetuRo, program SGR
RetuRo, program SGR

Este primordial ca oamenii să știe că pentru a fi returnate, ambalajele trebuie să fie intacte, nedegradate și nedeformate, atsfel că acestea nu trebuie să fie prezentate a fi sparte, turtite sau presate, pentru ca acestea să poată fi scanate după formă şi dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare şi sortare.

Totodată, recipientele respective trebuie să fie golite. Orice cantitate de lichid care rămâne în acestea le afectează greutatea și există posibilitatea să fie refuzate de echipamentele automate în momentul în care vor fi scanate și cântărite.

„Ambalajele pot fi returnate la orice punct de colectare pus la dispoziţie de comercianţi, unde clienţii vor primi înapoi garanţia, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie. În magazinele unde se preiau recipientele manual, clientul va primi garanţia înapoi în numerar.

În supermarketuri, unde se folosesc, de cele mai multe ori, echipamente automate pentru colectarea recipientelor, clientul va returna ambalajul la aparat (RVM) şi va primi un voucher, care poate fi utilizat în magazin, la efectuarea cumpărăturilor sau se poate schimba la casă (sau la un punct special amenajat) pentru obţinerea de numerar, în cazul în care consumatorul nu doreşte să utilizeze voucherul de garanţie doar în acel magazin.”, arată comunicatul, potrivit sursei citate.

RetuRO aduce focus asupra faptului că produsele în ambalaje non-SGR, care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianţilor, mai pot fi comercializate până la data de 30 iunie 2024. Începând cu data de 1 iulie 2024, nu se vor mai putea introduce pe piaţă produse care intră sub incidenţa SGR, fără să fie inscripţionate cu logoul şi codul de bare specific.

A dost lansată campania „Hora Reciclării” de către administratorul SGR, având ca scop încurajarea tuturor românilor să învețe trei pași simpli către o Românie mai curată și mai verde:

Administratorul SGR a lansat campania „Hora Reciclării”, cu scopul de a încuraja toţi românii să înveţe trei paşi simpli către o Românie mai curată şi mai verde: căutăm în magazine etichete cu simbolul „Ambalaj cu garanţie” şi plătim garanţia de 50 de bani; returnăm ambalajele în stare intactă la un punct de returnare; recuperăm garanţia de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Ai putea fi interesat și de: Bonus de 25 de euro dacă-ţi repari pantofii şi nu îi arunci la gunoi. Ţara care pune preţ pe reciclarea hainelor. Ce este fenomenul „fast-fashion”