Elevii olimpici români au obținut 5 medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) 2023 din Japonia, aducând România pe locul 1 în Europa și pe locul 4 în lume, după China, Statele Unite și Coreea de Sud, potrivit rezultatelor confirmate marți după-amiază, 11 iulie, pentru Edupedu.ro, de către profesorii implicați în pregătirea lotului. Doar un singur elev al lotului provine de la un liceu de stat.
Rezultatele finale pe țări nu au fost încărcate de organizatori deocamdată pe site-ul oficial al competiției, imo-official.org. Ceremonia de închidere va avea loc miercuri, 12 iulie, de la ora 15:00 – ora locală, urmând ca joi, 13 iulie, în prima parte a zilei, loturile să plece în țările lor, conform programului.
Olimpicii români au bătut recordul de 194 de puncte în total de anul trecut, adunând 208 puncte anul acesta, stabilind astfel cel mai mare punctaj al lotului român de olimpici la matematică din 1995 încoace, când au fost înregistrate 230 de puncte. În 1999, România s-a clasat însă pe locul 4 la nivel internațional, cu 173 de puncte. Amintim că în 1996 România a obținut locul I la nivel mondial la Olimpiada Internațională de Matematică, cu 187 de puncte.
Potrivit organizatorilor, elevii au avut două zile de probe, de câte 4 ore și jumătate în fiecare din ele. Cele 6 probleme primite la IMO 2023 pot fi consultate mai jos în articol.
Lotul olimpic de matematică al României este coordonat de profesorii Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București și Mihai Chiș de la Universitatea de Vest din Timișoara.
Elevii care au obținut medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică 2023:
Radu – Andrei Lecoiu, clasa a XII-a a obținut medalia de argint
la Olimpiada Internațională de Matematică 2023 (IMO 2023). La IMO 2022 a obținut tot argint, iar în 2021 – medalie de bronz. Este elev la Liceul Internațional de Informatică din București.
În 2022, lotul de elevi al României la Olimpiada Internațională de Matematică a obținut primul loc în Europa și locul 5 la nivel mondial, după China, Coreea de Sud, SUA și Vietnam, cu 2 medalii de aur și 4 de argint. Performanța era cea mai bună din ultimii 23 de ani, o cataloga atunci Societatea de Științe Matematice (SSMR), însă întrecută de olimpici la cea mai recentă ediție a OIM, anul acesta.