- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 22 aprilie. BNR anunță ce se întâmplă astăzi cu ratele milioanelor de români

22 Apr, 11:13 • Bumbeneci Diana
BNR anunță ROBOR 22 aprilie. Sunt vești noi pentru românii care au credite în lei.
ROBOR 22 aprilie. BNR anunță ce se întâmplă astăzi cu ratele milioanelor de români

ROBOR 22 aprilie. Banca Națională a României anunță ce se întâmplă astăzi cu ratele în lei ale românilor.

ROBOR 22 aprilie

Conform noului curs BNR, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,05%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,07%.

Vezi și: Mugur Isărescu a prescris iar cura cu ceai de tei! Guvernatorul BNR dă detalii despre inflația din România

ROBOR 22 aprilie. Foto arhivă
ROBOR 22 aprilie Foto arhivă

Diferența între ROBOR și IRCC

ROBOR și IRCC sunt două rate de referință utilizate în România, însă există diferențe semnificative între ele în ceea ce privește modul lor de calcul și domeniul lor de aplicare.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie la care băncile românești sunt dispuse să împrumute fonduri între ele în lei pe o perioadă specificată. ROBOR este calculat pe baza datelor furnizate de un grup select de bănci și reflectă costul creditării între aceste instituții. Este adesea folosit ca o referință pentru calculul ratelor la creditele în lei, cum ar fi creditele ipotecare sau cele de consum.

Pe de altă parte, IRCC (Indicele Robor la 3 luni) este un indice de referință introdus în 2019 ca urmare a unor modificări legislative. IRCC este calculat pe baza ROBOR, însă are unele diferențe semnificative. În primul rând, IRCC este calculat de Banca Națională a României (BNR), ceea ce îi conferă o transparență și o supraveghere mai mare decât ROBOR. În al doilea rând, IRCC este determinat prin includerea unui spread de 2,5% la ROBOR, ceea ce îl face mai stabil și mai previzibil decât ROBOR.

Vezi și: Cristian Popa: BNR ar putea amâna reducerea dobânzii în mai 2024. Inflația și riscurile rămân ridicate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult