- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 22 februarie. BNR face anunțul zilei în România privind creditele în LEI

22 Feb, 11:10 • Bumbeneci Diana
ROBOR 22 februarie. Iată ce se întâmplă azi cu ROBOR la 3 și la 6 luni.
ROBOR 22 februarie. BNR face anunțul zilei în România privind creditele în LEI

ROBOR 22 februarie. Banca Națională a României anunță că indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,08%. ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,12%.

ROBOR 22 februarie

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

ROBOR 22 februarie
ROBOR 22 februarie

Câți români au credite ipotecare
În decursul a 15 ani, numărul persoanelor înregistrate cu credite ipotecare a crescut cu 260%, între decembrie 2008 și martie 2023, conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR). În același interval, numărul românilor cu credite de consum a înregistrat o scădere cu 47% față de decembrie 2008. În total, îndatorarea românilor a atins aproximativ 190 miliarde lei.

Creditele ipotecare reprezintă peste jumătate (56%) din această sumă, în timp ce creditele de consum reprezintă 33% din totalul îndatorării populației. În 2008, îndatorarea populației era de aproximativ 100 miliarde lei, din care peste 70% erau credite de consum și doar 20% erau credite ipotecare.

În perioada martie 2022 – martie 2023, numărul de debitori unici cu credite ipotecare a rămas constant, înregistrând aproximativ 556,000 de debitori, marcând prima dată în ultimii 15 ani când nu s-a observat o creștere anuală.

În același timp, numărul debitorilor cu credite de consum a scăzut ușor (-2%) în ultimul an, în concordanță cu trendul din ani precedenți, datele statistice ale BNR indicând aproximativ 1,67 milioane de persoane care aveau contractate credite de consum la sfârșitul primului trimestru din 2023.

Astfel, în total, peste 2 milioane de români se află în situația de a avea credite ipotecare și de consum, gestionând lunar achitarea ratelor aferente acestora.

Ai mai putea citi: Ajutor financiar sub forma unor fonduri nerambursabile de la Guvern. Ce români pot primi banii în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult