- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ROBOR 26 februarie. BNR face anunțul săptămânii pentru românii cu credite în LEI

26 Feb, 11:12 • Bumbeneci Diana
ROBOR 26 februarie. Iată ce se întâmplă azi cu ratele în lei deținute de români.
ROBOR 26 februarie. BNR face anunțul săptămânii pentru românii cu credite în LEI

ROBOR 26 februarie. Conform Băncii Naționale a României, în prima zi a săptămânii, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,08%. Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,11%, de la 6,12%.

ROBOR 26 februarie

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Vezi azi și: Românce dispărute după incendiul din Valencia. Anunțul MAE

ROBOR 26 februarie
ROBOR 26 februarie

Piața de creditare revine în forță

Datele cele mai recente publicate de Banca Națională a României arată că volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, depășind 10 miliarde de lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. În același timp, conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, numărul tranzacțiilor imobiliare la nivel național a crescut cu 3% față de anul anterior, însumând 187.500 de imobile, dintre care 49.700 au fost apartamente individuale, reprezentând o creștere de aproximativ 9% față de anul precedent.

De asemenea, în 2023 s-a înregistrat un avans semnificativ în volumul creditelor ipotecare în lei, cu 31%, până la 31 miliarde de lei, iar în cazul creditelor de consum, creșterea a fost de 13%, ajungând la aproximativ 28,7 miliarde de lei. Aceste date reflectă o revenire puternică a pieței de creditare și un interes crescut din partea consumatorilor pentru accesarea creditelor, în contextul unei perioade de stabilizare economică și a disponibilității unor condiții de finanțare mai favorabile.

Ai mai putea citi și: Concursul anului 2024. Se pun la bătaie premii de 20.000 de euro

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult