- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 9 noiembrie. BNR anunță majorarea creditelor în lei. Anunț pentru milioane de români

09 Nov, 11:20 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță o nouă evoluție a indicelui ROBOR. Ratele în lei cresc.
ROBOR 9 noiembrie. BNR anunță majorarea creditelor în lei. Anunț pentru milioane de români

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,34%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut de la 6,39%, la 6,40%, anunță Banca Națională a României.

BNR anunță majorarea creditelor în lei

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Poți citi: Pensionare mai devreme pentru o categorie de români. Cine va avea parte de beneficii în 2024, conform noii legi

ROBOR vs IRCC
ROBOR vs IRCC

ROBOR vs IRCC

Comparația dintre RoBOR (Robor) și IRCC (Indicele Robor la 3 luni) se referă la două rate de referință în România pentru calcularea dobânzilor la împrumuturi, în special pentru împrumuturile cu dobândă variabilă. Aceste rate sunt importante pentru bănci, companii și consumatori, deoarece ele influențează costurile împrumuturilor și economiile.

ROBOR

ROBOR are „Romanian Interbank Offered Rate” și este un indice de referință pentru dobânzile la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară din România.

RoBOR este calculat pe baza dobânzilor la care băncile românești oferă împrumuturi unei alte bănci pe piața interbancară pentru diferite perioade, cum ar fi 1, 3, 6 sau 12 luni.
ROBOR se actualizează zilnic și poate varia în funcție de evoluția pieței financiare.

IRCC

IRCC este o versiune specifică a ROBOR, cu referire la dobânzile interbancare la 3 luni. IRCC este utilizat în mod obișnuit pentru calcularea dobânzilor la împrumuturile cu o durată de rambursare mai lungă, cum ar fi creditele ipotecare.
Acest indice este mai stabil decât variantele cu perioade mai scurte, precum RoBOR la ​​1 sau 6 luni.

Diferențele notabile între cele două includ:

  • Durata de referință: ROBOR este un indice care poate fi calculat pentru diverse perioade, în timp ce IRCC se referă la dobânzile la 3 luni.
  • Utilizare: IRCC este utilizat în special pentru calcularea dobânzilor la credite ipotecare, în timp ce RoBOR este utilizat într-o varietate de produse financiare.
  • Volatilitate: ROBOR poate fi mai volatil decât IRCC, deoarece este calculat pentru perioade mai scurte și poate fi influențat de schimbările pe termen scurt pe piața interbancară.

Vezi și: Un fost ministru de Finanțe spune adevărul despre planurile Guvernului. Gheorghe Ialomițeanu: „Vor fi nevoiți să muncească până la 70 de ani!

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult