- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România este tot mai aproape de aderarea la spațiul Schengen! Decizia de ultimă oră a Parlamentului European. ”Au fost lupte complicate!”

27 Jun, 12:16 • Cornel Ghimeșan
România este tot mai aproape de aderarea la spațiul Schengen, după ce deputații europeni au solicitat Consiliului aderarea țării noastre și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație până la sfârșitul anului 2023.
România este tot mai aproape de aderarea la spațiul Schengen! Decizia de ultimă oră a Parlamentului European. ”Au fost lupte complicate!”

România este tot mai aproape de aderarea la spațiul Schengen. Având în vedere faptul că România și Bulgaria au îndeplinit deja cerințele necesare pentru aderarea la Schengen, marți a fost adoptată o rezoluție cu 25 de voturi pentru, 0 voturi împotrivă și 0 abțineri, prin care deputații din Comisia pentru petiții cer Consiliului să voteze până la sfârșitul anului 2023 în favoarea admiterii celor două state la spațiul de liberă circulație.

Citește și Victor Negrescu face anunțul momentului. Parlamentul European va vota o nouă rezoluție privind susținerea aderării României la Schengen

România este tot mai aproape de aderarea la spațiul Schengen

„Unanimitate în Dosarul România în Schenghen – despăgubiri pentru pierderile suferite dinm pe 12 ani, Austria sub lupă pentru posibila încălcare a Tratatului UE. Cu 25 de voturi „pentru” (unanimitate), Comisia de Petiții a adoptat proiectul de rezoluție a Parlamentului European privind nedreptatea suferită de România prin votul Austriei împotriva intrării cu drepturi depline în Schengen, proiect la care sunt raportor din umbră al Grupului Popularilor Europeni. Au fost lupte complicate!”, a declarat europarlamentarul Rareș Bogdan.

Eurodeputații au subliniat că regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge aderarea acestor două țări fără a prezenta nicio justificare juridică legată de criteriile de aderare și au precizat că un spațiu Schengen mai mare, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, potrivit știripesurse.ro.

Aceștia au afirmat faptul că România și Bulgaria sunt încă în afara spațiului de călătorie fără vize reprezintă o povară societală și economică importantă pentru întreprinderile și populațiile celor două țări.

Oficialii europeni susțin că cetățenii din Bulgaria și România sunt discriminați, în aceste momente, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen.

În textul rezoluție de marți deputații europeni au subliniat că timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei, deputații europeni notează că întârzierile cu care se confruntă românii și bulgarii pot dura de la câteva ore până la chiar zile -în comparație cu cele 10 minute fără controale la frontierele interne- ceea ce înrăutățește și condițiile de muncă ale șoferilor de camion.

”Grupul Verzilor, grupul politic din care fac parte susține aderarea României la spațiul Schengen. Această rezoluție vine să pună presiune pe decidenții politici, pe Guvernul Austriei și al Olandei pentru ca în toamnă, la următoarele reuniuni JAI, acest obiectiv major de țară să fie deblocat. Dincolo de interpelările adresate Comisiei pe această temă, am vorbit cu vice-cancelarul Austriei de la Verzi și cu ministrul german al Economiei despre acest obiectiv și este important că fiecare să-și facă treaba, și noi, însă sper că și cei din țară care negociază acest dosar. Mă bucură sprijinul Parlamentului European, însă aceasta nu este o surpriză, Parlamentul a fost mereu de partea României”, a declarat singurul europarlamentar roman din grupul Verzilor, Nicu Ștefănuță.

Citește și Euractiv, vestea anului: România şi Bulgaria ar putea fi admise în Schengen în 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult