- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România începe negocierile cu China pentru exportul de animale vii. Lista țărilor în care țara noastră exportă animale vii ar putea fi completată și cu Libia, Liban și chiar China

03 Apr, 10:41 • Bumbeneci Diana
România negociază cu China exportul de animale vii. Lista țărilor în care România ar putea exporta ar putea fi completată cât de curând.
România începe negocierile cu China pentru exportul de animale vii. Lista țărilor în care țara noastră exportă animale vii ar putea fi completată și cu Libia, Liban și chiar China

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu, susține că autoritățile negociează condițiile de export de animale vii către China, alături de Liban și Libia, informează Agerpres.

România va exporta animale în China, Liban și Libia

În afară de negocierile cu Iordania și Arabia Saudită, alte oportunităţi pentru exportul de animale vii, unde sunt în curs de negociere condiţiile sanitare veterinare, sunt în Libia şi Liban, în timp ce cu China se poartă încă negocieri pentru exportul de animale vii, România fiind prezentă doar cu produse procesate, respectiv miere, lactate, dar în cantităţi destul de reduse, anunță oficialul.

„Pe produse animale şi non-animale avem schimburi importante cu ţările din Uniunea Europeană. Acest lucru se datorează faptului că foarte multe unităţi de procesare, atât în domeniul cărnii, cât şi laptelui, dar şi al produselor de origine non-animale, corespund regulamentelor UE, prin investiţiile majore pe care le-au făcut în ultima perioadă.

Şi din acest punct de vedere aş putea spune că, cel puţin pe domeniul procesării cărnii şi al laptelui, avem la nivel naţional unităţi care pot rivaliza din punct de vedere al condiţiilor de funcţionare şi chiar sunt mai bune decât multe unităţi din UE. Este un lucru cu care trebuie să ne mândrim şi noi ca stat, pentru că eforturile agenţilor economici au fost destul de însemnate, iar progresele pe care le-au înregistrat sunt vizibile în foarte multe unităţi”, a adăugat vicepreşedintele ANSVSA.

export animale
export animale

Te mai poate interesa și: Meteo de Florii și Paște 2023. ANM anunță cum va fi vremea până pe 1 mai

După cum consideră acesta, Israel este o altă ţară unde România exportă bovine, ovine şi caprine vii, însă se află într-o fază destul de avansată pentru exportul cărnii de animale rezultate în urma sacrificării în unităţile din ţara noastră.

Am oferit garanţiile necesare, au fost şi vizite în teritoriu la câteva unităţi de abatorizare, astfel încât agenţii economici din România să poată pune pe piaţa Israelului carne rezultată în urma sacrificării în unităţile autohtone, respectiv carne de bovină şi carne de ovină.

De altfel, acest deziderat noi îl avem şi pentru alte ţări, pornind şi de la aspecte legate de bunăstarea animalelor în timpul transportului, dar şi de la tradiţia pe care unele ţări o au şi care preferă un anumit tip de sacrificare şi într-un anumit termen.

De aceea este imposibil să intri, cel puţin într-o perioadă relativ scurtă, cu carne obţinută în România, urmare a sacrificărilor de animale. Suntem destul de avansaţi pe acest subiect cu serviciile sanitare veterinare din Israel şi ne dorim ca în cursul anului 2023 să reuşim ca animale sacrificate în România să facă obiectul punerii pe piaţa din Israel a cărnii sub diferite forme, fie că vorbim de carne în carcasă sau carne tranşată sau condiţionată în anumite feluri”, a subliniat Ioan Oleleu.

Potrivit datelor centralizate de ANSVSA, România a exportat anul trecut peste 1,56 milioane de bovine şi ovine vii în ţări din afara spaţiului comunitar, Iordania, Arabia Saudită şi Israel fiind primele destinaţii pentru animalele româneşti.

Din totalul celor 1.567.934 de animale exportate în ţări terţe, aproape 94% sunt ovine, respectiv 1.468.408 capete, iar 99.526 bovine.

Pe primul loc în topul exporturilor se află Iordania cu 996.163 bovine şi ovine vii, ponderea fiind deţinută tot de oi, respectiv 973.175 capete. Arabia Saudită ocupă poziţia a doua, cu un total 466.035 animale, din care 462.189 ovine şi 3.846 bovine, iar Israel, locul 3, cu 85.708 capete (17.984 ovine şi 67.724 bovine). Alte ţări terţe în care au mai ajuns anul trecut animalele autohtone au fost: Liban, Libia, Iraq şi Kuweit.

La 1 decembrie 2021, România avea un efectiv total de 1,819 milioane de bovine şi de 11,356 milioane de ovine. România s-a situat pe locul zece în Uniunea Europeană la efectivele de bovine şi pe locul trei în rândul statelor membre, după Spania şi Grecia, la efectivele de ovine.

Ai mai putea citi: În perioada Paștelui, consumul de ouă va crește cu 50%. Ultimele date publicate de specialiști

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult