- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, îngenuncheată de sărăcie! 1 din 4 pensionari supraviețuiește cu indemnizația minimă

30 Jan, 12:22 • Bumbeneci Diana
Veniturile românilor abia mai ajung având în vedere că prețurile sunt din ce în ce mai mari. Ce este cel mai grav este faptul că mulți dintre oameni sunt nevoiți să supraviețuiască doar cu indemnizația minimă.
România, îngenuncheată de sărăcie! 1 din 4 pensionari supraviețuiește cu indemnizația minimă

Românii abia au cu ce trăi, de pe o zi pe alta. Peste un milion de pensionari din țara noastră, cei mai mulți din București, Suceava și Dolj, primesc indemnizație socială, asta pentru că banii se situează sub pensia minimă de 1.125 de lei. Datele au fost publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), graficele fiind pentru luna ianuarie 2023.

Unu din patru pensionari români trăiește lunar cu venitul minim

Potrivit informațiilor CNPP, din cei 4.601.852 de pensionari aflați în ianuarie în evidența statului, numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.145.867, cu 616 persoane mai multe comparativ cu luna anterioară.

Din numărul total anunțat de CNPP, 1.029.805 erau pensionari din sistemul public. De partea cealaltă, alți 116.062 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor. În situația românilor ieșit la pensie din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 423 de lei.

Ai mai putea citi: Finanțare de 70.000 de euro pentru tineri, începând cu 2023. Cine poate primi banii de la Guvern

pensie minimă pentru 1 din 4 români
pensie minimă pentru 1 din 4 români

Potrivit statisticilor, cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 489 lei), Maramureş (487 lei), Cluj (469 lei) şi Vrancea (469). De altfel, cei mai mulți beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti, în număr de 48.384. Următorii pe listă se află în judeţele Suceava (41.815 pensionari) şi Dolj (37.597).

Cât despre pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei. Cea mai mare valoare a fost înregistrată în judeţele Ilfov (434 lei) şi Gorj (393 lei) şi în sectorul 1 din Bucureşti (379 lei). Conform Casei naționale de Pensii Publice, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.973 persoane), urmat de Botoşani (7.567) şi Dolj (7.517).

Românii care beneficiază de pensiile din sistemul public din țara noastră, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, prin cumulare, ajung la pragul de maxim 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”. Această decizie este luată potrivit prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Ai mai putea citi: România, față în față cu o scădere a inflației!? Ministrul Finanțelor anunță ce se va întâmpla cu prețurile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult