- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii au fost păcăliți de 10 bănci! Consiliul Concurenței a deschis ancheta momentului în România

07 Sep, 10:55 • Stefan Simion
Zece bănci se află în vizorul Consiliului Concurenței pentru practici anticoncurențiale. Autoritățile române au decis să facă mai multe controale deoarece există suspiciuni de „cartelizare”.
Românii au fost păcăliți de 10 bănci! Consiliul Concurenței a deschis ancheta momentului în România

Potrivit inspectorilor de la Consiliul Concurenței, băncile ar fi fraudat raporturile mai multor persoane din Biroul de Credite. În cadrul acțiunii desfășurate de organele abilitate de control, s-a urmărit în primul rând strângerea probelor necesare pentru a demonstra faptul că politica de concurență a fost încălcată. Au fost verificate toate aparaturile necesare desfășurării activității băncilor, informează stiripesurse.ro.

„Biroul de Credit are o pondere foarte mare. Degeaba te încadrezi financiar, degeaba te încadrezi ca profil, dacă Biroul de Credit spune nu. De aceea, banca este obligată să transmită către Biroul de Credit date complete, corecte şi actualizate. De cele mai multe ori, se pare că nu se întâmplă asta”, afirmă Camelia Grădinaru, broker de credite.

Bănci
Bănci
Dacă obține un mandat din partea Curții de Apel, Consiliul Concurenței are dreptul de a desfășura controale la orice instituție din țară, iar dacă există suspiciuni că ar exista practici anticoncurențiale, Consiliul își rezervă dreptul de a solicita informații și documente pentru clarificarea unor astfel de acțiuni nefaste.

Citește și: Românii au tot mai puține economii. BNR: Depozitele la bănci au scăzut ușor până la nivelul de 500 miliarde de lei

În 2022, 10 bănci din România ar fi fraudat ROBOR

Anul trecut, pentru a mări ratele românilor, 10 instituții bancare au manipulat ROBOR. Inspectorii Concurenței au intrat pe fir și au investigat cele 10 bănci care au participat la fixarea ratei ROBOR. Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România, sunt băncile care au participat la elaborarea procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID).

Fostul președinte al Consiliului Concurenței, Valentin Mircea, susține că: „Cei care au plătit rate majorate pot cere recuperarea diferenţei de dobândă, cât ar fi fost în mod normal dobânda, însă rezultatele investigaţiei nu vor fi gata mai devreme de un an.”

Vezi și: Băncile din România se îmbogățesc, în timp ce economia se prăbușește. Cum se explică profitul colosal de peste 6 miliarde de lei

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult