- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin se lovesc de noi obligații. Au 15 zile la dispoziție pentru a face acest lucru

24 Apr, 10:24 • Fundeanu Madalina
Atenție, se schimbă legea! Românii care nu locuiesc la adresa din buletin au o nouă obligație.
Românii care nu locuiesc la adresa din buletin se lovesc de noi obligații. Au 15 zile la dispoziție pentru a face acest lucru

Se schimbă legea pentru românii care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin. Statului român îi obligă acum să declare autorităţilor această situaţie, potrivit Capital.ro.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin au o nouă obligație

În situația în care cineva locuieşte la altă adresă față de cea declarată în buletin, este obligat să se prezinte la serviciul de evidență a populației pentru a obţine viza de flotant. Astfel, va fi trecut pe actul de identitate adresa la care locuieşte în mod efectiv.

Viza de flotant (adeverință de flotant) reprezintă un document emis de către autoritățile locale din România pentru a certifica că o persoană locuiește la o anumită adresă, diferită de cea menționată în actul său de identitate, din diverse motive.

Astfel, viza de flotant oferă dreptul unei persoane de a avea reşedinţa la o anumită adresă, chiar dacă nu este proprietar sau nu are un contract de închiriere pe numele său acolo.

Este un document oficial care confirmă locația ta de reședință în țară. Pe de altă parte, deși adeverința de flotant permite înregistrarea cu domiciliul la o anumită adresă, nu conferă automat drepturi de proprietate sau de închiriere asupra acelei locuințe.

Orice român care locuieşte la o altă adresă decât cea din buletin mai mult de 15 zile trebuie să înscrie pe buletin această menţiune. În plus, tot în decurs de 15 zile, există obligaţie de înscriere în cartea de imobil, trebuind depusă o cerere în acest sens.

Citește și: Vești bune pentru românii care au buletin! Vor fi informați prin email sau SMS în aceste situații

buletine
buletine

Valabilitatea vizei de flotant

Mențiunea privind stabilirea reședinței este valabilă cât timp persoana locuiește efectiv la adresa declarată ca reședință. Important de precizat este că perioada pentru care se emite viza de flotant nu poate depăși un an.

Deci, după un an de la obținerea vizei de flotant, titularul actului de identitate trebuie să se adreseze din nou autorităților locale pentru prelungirea vizei, cu o valabilitate tot de până la un an.

De asemenea, aceasta trebuie să fie actualizată ori de câte ori se schimbă locația de reședință. În situația în care te muți la o altă adresă, va trebui să actualizezi viza de flotant la noua locație într-un termen stabilit de autoritățile locale.

Este esențial să îți ții viza de flotant la zi și să respecți cerințele legale pentru a evita posibilele repercusiuni negative.

Cum poți obţine această viză

Primăriile se ocupă cu eliberarea vizelor de flotant în România. Procedura de obținere a vizei de flotant poate să difere în funcție de administrația locală și de volumul de cereri.

În general, se estimează că acest proces poate dura între 15 și 30 de zile lucrătoare, însă această durată poate varia în funcție de circumstanțele individuale.

Trebuie să știi că poți să contactezi autoritatea locală responsabilă de emiterea vizelor de flotant pentru a obține informații suplimentare și pentru a afla durata exactă a procesului de eliberare a vizei.

Se va completat o cerere-tip pentru stabilirea reședinței. Aceasta se depune apoi la Serviciul de Evidență a Populației. Pentru cei care stau cu chirie, este nevoie şi de ataşarea contractului de închiriere realizat cu proprietarul locuinţei.

Diferența între viza de flotant și mutaţia

Mutația se referă la modificarea adresei de domiciliu permanent pe baza unui act legal, cum ar fi un contract de închiriere, act de proprietate sau act de vânzare-cumpărare a unei locuințe.

Această modificare are în vedere actualizarea adresei de înregistrare în documentele de identitate ale persoanei respective și necesită efectuarea unor demersuri administrative, precum înregistrarea la primărie și la Serviciul de Evidență a Persoanelor.

Mutația este un proces permanent care se aplică atunci când o persoană își dorește să-și stabilească domiciliul la o altă adresă decât cea anterioară.

Vezi și: Noi reguli pentru românii care au nevoie de buletin provizoriu în 2024. Guvernul a schimbat situațiile în care se poate acorda