- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii cu credite la bancă își pierd speranța! ROBOR crește din nou

20 Jan, 12:16 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță o nouă creștere ROBOR. Indicele a crescut la final de săptămână, după ce zilele trecute a raportat câteva scăderi.
Românii cu credite la bancă își pierd speranța! ROBOR crește din nou

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 7,28% pe an, de la 7,27% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR crește din nou

Conform BNR, în primele luni ale anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. La începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,54% pe an, de la 7,55% în şedinţa precedentă, iar ROBOR la 12 luni s-a menţinut la 7,91% pe an pe an.

Ai mai putea citi și: Alertă de călătorie în Bulgaria! MAE a emis COD ROȘU

Robor
Robor

Cât despre indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

Amintim că în luna mai a anului 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019. Este vorba despre ordonanța care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Te mai poate interesa și: CFR va realiza conexiunea feroviară cu Aeroportul Timișoara. Au fost alocați 424 milioane de lei prin PNRR

Știrea este în curs de actualizare…

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult