- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ministrul Adrian Câciu, contrazis de specialiști: când va coborî inflația la sub 10% în România

28 Feb, 22:24 • Stefan Simion
Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, este contrazis încă o dată. Potrivit INS și CFA, se va ajunge la o inflație de o cifră abia după un an de zile, în niciun caz în 2023. 
Ministrul Adrian Câciu, contrazis de specialiști: când va coborî inflația la sub 10% în România

Managerii chestionați de INS anticipează pentru următoarele trei luni de zile o relativă stabilitate a activității în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii. De asemenea, se așteaptă o creștere puternică a tarifelor în comerțul cu amănuntul.

Din nefericire, inflația va rămâne ridicată, în ciuda anunțului făcut de Adrian Câciu, ce anticipa o inflație de o cifră în trimestrul al treilea din 2023. Cel mai probabil, inflația va ajunge la sub 10% abia din 2024, susține CFA, organizația profesioniștilor în investiții din România.

„Pe fondul știrilor pozitive priving reducerea prețului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflație peste așteptările pieței, și revizuirea în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică atât în economiile dezvoltate cât și în țările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creșteri generalizate.

În aceste condiții și Indicatorul de Încredere al Asociației CFA România și-a conținut creșterea și în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.

 

Ce se va întâmpla cu leul

 

Această situație s-a datorat pe de o parte majorării cu 6,3 puncte a componenței de condiții curente, iar pe de altă parte a creșterii, cu 5,0 puncte a componenței de anticipații, potrivit specialiștilor.

De asemenea, leul se va deprecia și mai tare în restul anului. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre respondenți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, față de valoarea actuală.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9759 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult