- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflația înregistrează un record istoric. Valoarea atinsă anul trecut este de 3 ori mai mare decât în 2021. România este fruntașă

11 Mar, 13:55 • Lupu Alexandra
Inflația s-a tripat în ultimul an la nivel european. Ultimele informații oferite de Eurostat arată că România a fost fruntașă în ceea ce privește ratele înregistrate.
Inflația înregistrează un record istoric. Valoarea atinsă anul trecut este de 3 ori mai mare decât în 2021. România este fruntașă

Ultimele informații oferite de Eurostat arată că inflația s-a tripat în ultimul an la nivel european, iar în ceea ce privește statul român, acesta a reușit să fie fruntaș, atingând cea mai mare rată, așa cum arată antena3.ro. Situația nu a fost una fericită nici la nivel mondial, pentru că au fost atinse niveluri record.

Inflația atinge un record istoric

Ultimele informații publicate de Eurostat arată că rata inflației s-a tripat pe parcursul anului trecut, dar mai presus de toate, statul român a fost fruntaș. Rata anuală a fost de 13.8%, în timp ce media europeană a sărit de 9%. Valoarea este de trei ori mai mare față de cea înregistrată în 2021. La nivel mondial, inflația a atins valori record.

Citește și: O familie cu doi copii din România are nevoie de cel puțin cinci salarii minime pentru a trăi decent. Economiștii avertizează că majorarea veniturilor duce la creșterea inflației

În 2021 în România, rata era de 4.1%, iar în 2022 a ajuns până la 12%. În Statele Unite, inflația a fost de 8.7% pe parcursul anului trecut. Japonia a înregistrat o valoare de 2.5%, iar China de 2%. Europenii au fost obligați de context să scoată cei mai mulți bani din buzunare pentru 2022, mai exact, cu 18% față de 2021, atât pentru apă, cât și pentru electricitate, gaze naturale, combustibil sau locuință. Inclusiv transportul a suferit modificări din acest punct de vedere, luând în considerare că s-a scumpit cu 12%.

Inflația s-a triplat în 2022 față de 2021
Inflația s-a triplat în 2022 față de 2021

Pentru alimente și băuturi non-alcoolice, europenii au fost obligați să plătească cu aproape 12% mai mult. Toate celelalte categorii au fost majorate între 2 și 8.1%, făcând excepție prețul comunicațiilor, care a fost redus cu 0.1%. În rândul statelor membre, cea mai ridicată și semnificativă inflație a fost identificată în Estonia (19.4), Lituania (18.9) și, în cele din urmă, în Letonia (17.2).

O scurtă analiză asupra ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană ne ajută să ne dăm seama că indicele prețurilor de consum a fost majorat cu până la 20%, cifra fiind una aproximativă pentru perioada 2013 – 2021. Acest lucru înseamnă că anul trecut a fost identificată o mărire de 2.1%. Pe de altă parte, în Statele Unite, indicele a crescut cu 2.3% în fiecare an, în China cu 1.9, iar în Japonia cu mai puțin de 1.

Vezi și: Avertisment dur pentru românii care așteaptă voucherele de vacanță! Adrian Negrescu „Vom plăti aceste vouchere cu vârf și îndesat, prin inflație, prin majorarea taxelor”