- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii vor primi vouchere de 4.000 de lei de la Uniunea Europeană

08 Feb, 15:26 • Gorgorin iulia
Peste 200.000 de români ar putea primi vouchere de 4.000 de lei. Banii vin de la Uniunea Europeană și vor putea fi folosiți pentru renovarea casei și înlocuirea electrocasnicelor vechi.
Românii vor primi vouchere de 4.000 de lei de la Uniunea Europeană

Noi vouchere, în valoare de 4.000 de lei, vor fi date anul acesta persoanelor vulnerabile. Este vorba despre românii care nu pot munci, bătrânii fără sprijin și familiile care au mai mult de cinci copii, conform romaniatv.net

Citiți și: Planuri record ale Guvernului! Vouchere în valoare de 5 salarii minime pentru o categorie de români

Vouchere de 4.000 de lei pentru repararea locuințelor sau pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi

vouchere
vouchere

Banii care vor fi folosiți pentru repararea locuinței și pentru schimbarea aparatelor electrocasnice vechi: frigider, mașină de spălat și aragaz. Măsura se va aplica de la anul, dar, până atunci, autoritățile trebuie să obțină aprobarea Comisiei Europeane pentru alocarea acestor fonduri.

Voucherele de 4.000 de lei urma să fie distribuite din prima jumătate a anului 2023. Potrivit autorităților, aproximativ 220.000 de români s-ar putea număra printre beneficiarii acestui ajutor în 2023.

Așadar, banii vor ajunge la oamenii care nu își permit să-și repare locuințele sau gospodăriile sau să își cumpere electrocasnice noi.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor şi Fondurilor Europene a anunţa că statul vrea să obțină 600 de milioane de euro de la Comisia Europeană

„4.000 de lei este limita maximă pentru ceea ce înseamnă voucherul de locuire și pentru repararea locuinței. De asemenea, 4.000 de lei este pentru ceea ce înseamnă aparatele electrocasnice. Deci sunt 2 vouchere cu valori separate.

Beneficiarii sunt persoane și familii aflate în situație de deprivare materială și financiară, adică cu o situație financiară și materială precară.

Discuțiile pe care le avem în acest moment cu Comisia Europeană sunt în limita plafonului pentru pensie socială, respectiv 1.000 de lei de această dată și așteptăm să definitivăm acest negocieri cu Comisia Europeană ca să putem comunica oficial”, a declarat Marcel Boloș.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în acest an se vor acorda mai multe ajutoare persoanelor cu venituri reduse.

Mai exact, în 2023 se vor acorda:

  • 1.400 de lei pentru a sprijini plata facturilor la energie. Suma se acordă în două tranșe egale, de 700 de lei, în februarie și septembrie;
  • șase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde, de care vor beneficia 2,4 milioane de persoane. Beneficiari sunt, în acest caz, pensionarii, persoanele cu handicap și familiile, inclusiv cele monoparentale, ce au venituri mici și persoanele care primesc ajutor social și cele fără adăpost;
  • preșcolarii și elevii din medii defavorizate vor primi vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte;
  • peste 1,18 milioane de români vor primi un nou pachet de 24 kg cu ajutoare alimentare;
  • vor fi acordate vouchere pentru reziliență socială pentru repararea locuințelor și pentru achiziția de electrocasnice;
  • persoanele cu dizabilități vor primi vouchere pentru a‑și procura echipamente asistive care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată;
  • mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri.

Citiți și: Se dau vouchere de 3.000 de lei de la stat. Care români pot primi banii şi în ce condiţii