- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Înțelegerea momentului pentru fermierii din România! Petre Daea obține aproape 30 de milioane de euro compensații de la Comisia Europeană

02 May, 16:20 • Lupu Alexandra
Petre Daea dă marea lovitură! Ministrul Agriculturii obține o sumă uriașă pentru fermierii din România.
Înțelegerea momentului pentru fermierii din România! Petre Daea obține aproape 30 de milioane de euro compensații de la Comisia Europeană

Vestea momentului pentru fermieri! Petre Daea face înțelegerea momentului cu reprezentanții din Comisia Europeană și obține compensații de aproape 30 milioane de euro, informează stiripesurse.ro.

Petre Daea, înțelegerea momentului pentru fermieri

În urmă cu puțin timp, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu România și statele central europene și est-europene, în ceea ce privește protejarea fermierilor, dar mai mult decât atât, cu privire la tranzitul produselor agricole ucrainene. În urma înțelegerii, instituția menționată va acorda un sprijin de 100 milioane de euro pentru România, Slovacia, Polonia, Bulgaria și Ungaria.

Ultimele informații arată că Petre Daea a dat marea lovitură pentru fermierii din România! Concret, ministrul Agriculturii a obținut compensații de aproape 30 milioane de euro pentru statul român, după ce a fost criticat pentru activitatea și prestația de care a dat dovadă la Bruxelles. Astfel, România primește un sprijin financiar pentru agricultori cât Bulgaria, Slovacia și Ungaria la un loc.

În acest moment, doar suma acordată Poloniei o depășește pe cea care urmează să fie primită de fermierii din România drept compensații. Suportul financiar oferit de Comisia Europeană are rolul de a ajuta statele est europene și central europene, care au fost afectate de produsele agricole ucrainene, vândute mult mai ieftin decât cele din UE.

Te-ar putea interesa și: Incredibil! Petre Daea nu este de acord cu reducerea consumului de pesticide. „Nu putem fi de acord cu acest nivel de reducere”

Așadar, Polonia este fruntașă în lista compensațiilor plătite de Comisia Europeană, cu suma de 39.330.000 euro. Țara este urmată de România, care a obținut un acord pentru sprijin financiar în valoare de 29.730.000 euro. Clasamentul continuă cu Ungaria (15.930.000), Bulgaria (9.770.000) și Slovacia (5.240.000).

Fermieri
Fermieri

Se pare că Petre Daea a reușit să dea o mare lovitură pentru România, având în vedere că, în urmă cu puțin timp, ministrul Agriculturii era criticat de mai multe voci, care susțineau ca statul român primește cele mai mici compensații de la Comisia Europeană. Mulți dintre fermieri s-au declarat nemulțumiți de felul în care decurgea situația, având în vedere că produsele agricole ucrainene erau vândute la prețuri neobișnuit de ieftine, astfel, afacerea lor era afectată considerabil.

Multe proteste au luat naștere din acest punct de vedere, tocmai din încercarea agricultorilor de a-și face nevoile auzite de către reprezentanții țării. Într-o scrisoare deschisă, semnată de Federația Națională Pro Agro, Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal și Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, fermierii cereau compensații de cel puțin 100 euro pe tonă pentru produsele care le-au fost blocate, în caz contrar, susținând că vor intra în faliment.

„Tarifele pentru diferitele componente ale logisticii au crescut necontrolat (de cel puţin 5 ori), iar fermierii români au fost penalizaţi din cauza costurilor ridicate.

Disponibilitatea mijloacelor de transport – vagoane, camioane, barje etc. – a constituit un alt impediment major, pentru că toate au fost deviate către punctele de trecere pentru a transporta marfa ucraineană, proprietarii firmelor de logistică au fost atraşi de preţurile mari plătite de vânzătorii ucraineni.

Volumele suplimentare de marfă ucraineană au exercitat presiuni extreme asupra preţurilor, creând mari scăderi pe piaţa grâului, porumbului, rapiţei, cărnii de pasăre şi ouă, miere, lapte etc. (…)

Considerăm că fără acordarea unui ajutor financiar de minimum 100 euro/tona de produs pentru mărfurile agricole blocate în magaziile/silozurile fermierilor în această perioadă, vom discuta de falimentul fermierilor români, în anul 2023”, se arăta în scrisoarea asociațiilor de fermieri.

Citește și: Cât va costa laptele din magazine. Consiliul Concurenței intervine în acordul dintre retaileri și producători. Petre Daea: „Lăcomia nu e bună, indiferent unde se află şi cine o aplică”