- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

S-a decis oficial ce se întâmplă cu Legea Salarizării în România. Guvernul aplică măsuri pentru bugetari

26 Jul, 14:44 • Bumbeneci Diana
Schimbările din Legea salarizării au fost stabilite. Guvernul are un nou plan pentru a strânge cureaua cu bugetarii.
S-a decis oficial ce se întâmplă cu Legea Salarizării în România. Guvernul aplică măsuri pentru bugetari

Ministrul Muncii a purtat discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale pe legea salarizării și s-au bătut în cuie principiile. Se vor tăia sporurile bugetarilor, care vor fi plafonate la 20%. Salariile vor avea o bază fixă și una variabilă, în funcție de performanță.

Discutată deja cu reprezentații Băncii Mondiale, noua lege a salarizării va fi construită pe baza a patru principii, spune ministrul Muncii, Simona Oprescu.

Noul proiect de lege va stabili o grilă comună pentru angajații din primării și consilii județene.

Schimbările din Legea salarizării

1. Legea va elimina diferențele incorecte dintre cei angajați pe aceeaşi funcţie

2. Grilă comună pentru angajații din primării și consilii județene

3. Sporurile vor fi modificate și plafonate la 20% pentru fiecare angajat

4. Salariile bugetarilor vor avea două componente: una fixă și a doua variabilă, calculată în funcție de anumite criterii de performanță. Criteriile vor fi stabilite de fiecare manager sau director de instituție.

„În ce priveşte reducerea sporurilor, dacă se vor reduce la 20%, sigur că se vor mai reduce cheltuielile cu salariile, dar Comisia Europeană cere o lege care să fie sustenabilă din punct de vedere bugetar.

Ceea ce cere Comisia Europeană este ca Guvernul să arate că acele creșteri de salarii pot fi susținute din punct de vedere financiar, pentru că actuala lege de salarizare, care nu s-a aplicat până acum în totalitate, s-a dovedit că nu se poate susține bugetar.

Asta ne-a arătat și PSD-ul, și PNL-ul, că au fost când separat la guvernare, când împreună și atunci sigur că trebuie să vină cu o lege sustenabilă din punct de vedere bugetar.

Legat de partea variabilă, sigur că ar fi un lucru bun să avem criterii de performanță, dar întotdeauna au fost stabilite niște criterii care n-au dus la o îmbunătățire a activității în administrația publică, nici centrală, nici locală”, a comentat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, miercuri, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Vestea zilei pentru românii cu rate la bancă. BNR face anunțul momentului

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult