- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salarii profesori 2024. Cât va câştiga un profesor debutant din luna iunie

12 Feb, 11:41 • Dobran Viorel
Salarii profesori 2024. Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre majorările de venituri pentru cadrele didactice, în urma unei întâlniri cu directorii unităților de învățământ din țară.
Salarii profesori 2024. Cât va câştiga un profesor debutant din luna iunie

Salarii profesori 2024. Profesorii se pot aștepta astfel la creșteri semnificative ale veniturilor, începând cu luna iunie 2024. Aceste majorări de salarii sunt parte a unui plan care vizează o creștere medie de peste 50% în perioada iunie 2023 – iunie 2024. Conform ministrului Ligia Deca, salariul brut al unui profesor debutant va ajunge la peste 6.400 de lei, iar un profesor cu peste 25 de ani de vechime și grad didactic I va beneficia de un salariu brut de peste 10.200 de lei.

Salarii profesori 2023. Un sfert dintre dascăli câştigă lunar 6000-7000 de lei. Cum arată GRILELE pentru ceilalţi

Directorii de școli vor beneficia de creșteri salariale de 36%, comparativ cu luna decembrie 2023. Această majorare reprezintă o recunoaștere a rolului vital pe care directorii îl joacă în gestionarea eficientă a unităților de învățământ și în promovarea standardelor educaționale de calitate.

Salarii profesori 2024. Un director de școală cu gradul didactic I, după majorările din iunie 2024, va beneficia de un salariu brut de 11.484 de lei. Ministrul a subliniat că aceste salarii de bază pot fi completate cu diverse sporuri, în funcție de specificul activității și al responsabilităților fiecărui cadru didactic și director.

Aceste sporuri ar putea include suplimente pentru ore suplimentare, condiții de muncă sau alte criterii care reflectă complexitatea și importanța rolului pe care acești profesioniști îl joacă în sistemul educațional.

Cu cât se vor majora salariile profesorilor în 2024. Ligia Deca: „Așa cum am promis, am făcut tot posibilul pentru a repara inechitățile”

O să dau doar câteva exemple, poate sunt de interes. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ. Ştim că salariile au crescut, în medie, între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%.

Asta înseamnă că între iunie 2023 – iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ. În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante”, a declarat Ligia Deca.

 

Salarii profesori 2024, completate cu meditaţii. Ligia Deca: Este și o presiune socială, dar dacă toată lumea spune că e nevoie, probabil că trebuie să facem ceva și în zona curriculară

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că părinții trebuie să fie siguri atunci când apelează la meditații, că ele sunt într-adevăr necesare, pentru că există și o presiune socială, dar dacă toată lumea spune că e nevoie de pregătire suplimentară, probabil că Ministerul trebuie să facă ceva și în zona curriculară la gimnaziu și liceu, într-o conferință de presă la PNL Bistrița.

În acest sens, a anunțat că pentru liceu va lansa în dezbatere publică planuri-cadru noi în 2-3 săptămâni și programe până în toamnă .

Noi, părinții, și mă includ în această categorie, trebuie să fim foarte siguri atunci când apelăm la pregătire suplimentară pentru copiii noștri că ea este într-adevăr necesară, pentru că eu cred că uneori intervine și frica sau faptul că te simți altfel decât alții din jurul tău care apelează la acest tip de pregătire suplimentară, a spus Ligia Deca.

Salarii profesori 2024. Declarațiile ministrului Educației, Ligia Deca

„Nu cred că putem să spunem că este o cauză unică, cred că există îngrijorări legitime legate de încărcare. Apropo de manuale, mai ales pentru că programa este destul de flexibilă, e vorba de modul în care sunt elaborate manualele.

Cred că trebuie să ne uităm cu atenție la ce s-a întâmplat ca reformă curriculară la primar și la gimnazial, să vedem dacă nu cumva trebui aduse niște ajustări. 

Însă, de asemenea, cred că și noi, părinții, și mă includ în această categorie, trebuie să fim foarte siguri atunci când apelăm la pregătire suplimentară pentru copiii noștri că ea este într-adevăr necesară, pentru că eu cred că uneori intervine și frica sau faptul că te simți altfel decât alții din jurul tău care apelează la acest tip de pregătire suplimentară.

Am vorbit însă și cu părinți care îmi spun că, având în vedere faptul că la școală există o  bună colaborare cu cadrul didactic și există o performanță dovedită a copilului, nu au simțit nevoia de meditatii

Este și o presiune socială, însă, în același timp, cred că trebuie să și luăm în considerare feedback-ul familiilor, pentru că dacă toată lumea spune că e nevoie de pregătire suplimentară, probabil că trebuie să facem ceva și în zona curriculară.

Pentru liceu, vom avea planuri-cadru noi, în 2-3 săptămâni le lansăm în dezbatere publică, programe până în toamnă și ne vom uita și la ce se întâmplă în zona gimnaziului, mai ales, pentru că acolo înțeleg că începe să fie o problemă”,  declarat ministrul Ligia Deca..