- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șampania românească a ajuns până în Vatican! Luxul a călătorit în 220 de exemplare pentru garda Sfântului Scaun

09 May, 20:42 • Constantin Cristina
La Vatican s-a băut din șampania românească! Delegația României a oferit 220 de sticle de spumant pentru garda Sfântului Scaun
Șampania românească a ajuns până în Vatican! Luxul a călătorit în 220 de exemplare pentru garda Sfântului Scaun

În data de 6 mai 2023, șampania românească a fost un deliciu la Vatican. Delegația României a oferit 220 de sticle de spumant pentru garda Sfântului Scaun, a informat antena 3 CNN. La Vatican în acea dată, noile gărzi care cuprind 23 de tineri din diferite cantoane elvețiene, au depus jurământul solemn în fața reprezentantului Sfântului Părinte.

Vezi și: Papa Francisc asigură populația că se luptă pentru combaterea pedofiliei în Biserica Catolică

Șampania românească a ajuns până în Vatican!

Cea mai longevivă armată din lume este considerată ca fiind corpul Gărzii Elvețiene Pontificale, care are rolul de a păzi și proteja pe Papă, dar și a succesorilor săi și Colegiului cardinalilor pe timpul perioadei de „sede vacante”.

Șampania a fost oferită de Delegația României a OEVE înainte de schimbarea Gărzii Elvețiene de la Vatican. Șampania este un vin natural din gama de lux, care are nevoie de 2-4 ani pentru maturare și este fabricat la Șimleul Silvaniei.

Ceremonia a fost programată în Curtea ”Sfântul Damasus” din interiorul Palatului Apostolic în chiar ziua comemorării jertfei eroice a 189 de gărzi elvețiene care, în 6 mai 1527, l-au apărat cu prețul vieții pe papa Clement al VII-lea în fața armatei lui Carol al V-lea. Gărzile depun jurământul de a-l păzi și a-l apăra pe papa și pe legitimii săi succesori, chiar cu riscul propriei vieți, după cum au făcut vitejii și credincioșii lor înaintași.

„Jur să-l slujesc cu fidelitate, loialitate și onoare pe pontiful în funcție și pe succesorii săi legitimi”, se spune în formula jurământului, ”să le fiu devotat cu toate puterile mele, jertfind, dacă este necesar, chiar viața mea în apărarea lor. Îmi asum aceleași obligații față de Colegiul cardinalilor în timpul vacanței Scaunului Apostolic. Promit, de asemenea, comandantului și celorlalți superiori respect, fidelitate și ascultare. Așa jur, așa să mă ajute Dumnezeu și Sfinții noștri ocrotitori!”.

șampania românească
șampania românească

După formula jurământului solemn, care este citită de capelanul Gărzii Elvețiene, fiecare gardian răspunde cu o formulă personală în fața autorităților religioase și civile. Rostindu-și numele și gradul, noua gardă depune mâna pe drapelul Corpului Gărzilor Elvețiene Pontificale și jură să țină cu fidelitate, loialitate și onoare cele rostite în acel moment și invocă ajutorul lui Dumnezeu și al Sfinților ocrotitori.

Jurământul solemn este depus de obicei în fața unui reprezentant al papei, iar potrivit unui comunicat recent al Gărzilor Elvețiene, acesta este arhiepiscopul Edgar Peña Parra, substitut pentru Afacerile generale la Secretariatul de stat al Sfântului Scaun.

Programul jurământului solemn începe, practic, în seara de 5 mai, cu rugăciunea vesperelor în biserica „Santa Maria della Pietà in Campo Santo Teutonico”, îngrijită de trei călugărițe românce din institutul de viață consacrată „Surorile lui Cristos, Marele Preot”. Urmează depunerea unei coroane de flori în onoarea celor căzuți în 6 mai 1527. În fine, mons. Edgar Peña Parra conferă mai multe insigne de onoare în cadrul unei ceremonii programate în „Piazza dei Protomartiri Romani”.

În 6 mai, gărzile elvețiene și rudele lor participă la Sfânta Liturghie prezidată la ora 7.30 în bazilica San Pietro de cardinalul elvețian Kurt Koch, prefect al Departamentului pentru promovarea unității creștinilor. În aceeași zi, la ora 17.00, are loc în curtea interioară a Palatului Apostolic ceremonia depunerii jurământului solemn, pentru care gărzile îmbracă uniforma de mare gală, inclusiv armatura, pe care o poartă la binecuvântările papale „Urbi et Orbi” de Paști și de Crăciun. Și-au anunțat participarea, printre alții, președintele Conferinței episcopale elvețiene, o delegație a Confederației Elvetice, comandantul armatei elvețiene și o delegație a cantonului Argovia.

Alte articole: Filmele pentru adulți, pe lista de vizionare a membrilor bisericii. Papa Francisc: „Este un viciu pe care îl au mulți preoți și călugărițe”