- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbare majoră despre indexarea pensiilor! Comisia Europeană negociază cu România o nouă regulă

22 May, 15:52 • Bumbeneci Diana
Vești noi pentru români. O nouă regulă de indexare a pensiilor, negociată de România cu Comisia Europeană.
Schimbare majoră despre indexarea pensiilor! Comisia Europeană negociază cu România o nouă regulă

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în cursul zilei de azi, într-un comunicat de presă, că oficialii Comisiei Europene și-au „manifestat deschiderea” privind posibilitatea schimbării procentului de 9,4% din PIB alocat pensiilor, cu condiția includerii „unei reguli de indexare”.

Comisia Europeană negociază o nouă indexare a pensiilor

O delegație a ministerului, condusă de ministrul Marcel Boloș, a efectuat în perioada 15-16 mai o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia au avut loc întrevederi cu reprezentanți ai Comisiei Europene. Pe durata vizitei, Boloș a discutat pe tema modificării PNRR cu Celine Gauer, DG Task force Recovery.

Vezi și: Curs BNR 22 mai. Ce se întâmplă azi cu EURO

Cresc pensiile românilor
Cresc pensiile românilor

Cele două părți au discutat despre condițiile necesare pentru implementarea cu succes a reformei pensiilor speciale și a reformei sistemului public de pensii.

În acest sens, CE a manifestat deschidere privind posibilitatea eliminării/înlocuirii procentului de 9,4% din PIB cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB, condiționând viitoarele discuții de implementarea celor două reforme.

Reamintim că PNRR prevede modificarea formulei de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată, pentru eliminarea inechităților. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în așa fel încât nivelul cheltuielilor cu pensiile să nu depășească 9,4 % din PIB.

În ceea ce privește reforma pensiilor speciale, noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a precizat în cadrul discuțiilor cu CE că în perioada următoare va pune la dispoziția CE propunerile care să răspundă aspectelor discutate privind implementarea reformei”, potrivit comunicatului de presă.

Ai mai putea citi: Sindicatele din învățământ anunță cât va ține greva. Ce se va întâmpla cu elevii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult