- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șeful principalului sindicat din educație garantează că Guvernul își urmează promisiunile „Nu se discută de grevă, deocamdată”

04 Sep, 21:28 • Constantin Cristina
Președintele Sindicatului din educație, Simion Hăncescu, a spus că la momentul actual nu se discută de grevă și că Guvernul nu și-a abandonat promisiunile.
Șeful principalului sindicat din educație garantează că Guvernul își urmează promisiunile „Nu se discută de grevă, deocamdată”

Guvernul nu a abandonat absolut nimic din ce le-a promis profesorilor, iar la momentul actual nu se discută de grevă în educație, a spus Simion Hăncescu, președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, după discuţiile cu premierul Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

Citește și: Ligia Deca anunță cele 3 scenarii de salarizare în Educație. Salariul debutantului va fi egal cu salariul mediu brut „S-a discutat despre o echivalență din grila de la Sănătate”

Șeful principalului sindicat din educație garantează că Guvernul își urmează promisiunile „Nu se discută de grevă, deocamdată”

„În urma discuţiilor s-a conturat ideea că nu s-a abandonat absolut nimic din ceea ce s-a reglementat şi s-a promis. În cursul acestei luni vom începe discuţiile la Ministerul Muncii legat de această grilă. Aşteptăm să avem invitaţii oficiale din partea Ministerului Muncii pentru a lămuri problemele legate de grila de salarizare”, a spus el.

„De asemenea, am atras atenţia premierului asupra faptului că avem o problemă în sistem. Aşa cum presa a aflat, sunt nemulţumiri din partea directorilor care au indemnizaţii inferioare salariilor celor care ocupă funcţia de execuţie şi există deja directori care şi-au dat demisia.

Există şi alte ameninţări că ar pleca. S-a confirmat că se ştie de acest lucru şi că se va încerca o soluţie, pentru că, într-adevăr, este anormal ca unul care ocupă funcţii de conducere să aibă un salariu inferior unuia care are funcţie de execuţie”, a continuat Hăncescu.

„Nu se discută de grevă în educație, deocamdată. Noi avem un grafic, aşa cum am spus. Suntem cu mărirea pe care o avem, conform Ordonanţei 48. La 1 ianuarie 2024 trebuie să discutăm de altă mărire. Până atunci, aşteptăm lucrurile să se aşeze, pentru că, aşa cum a spus şi premierul, au nişte priorităţi acum imediate legate de Legea pensiilor şi imediat după aceea vom aborda Legea salarizării”, a adăugat Hăncescu.

Președintele Sindicatului din educație, Simion Hăncescu
Președintele Sindicatului din educație, Simion Hăncescu

De asemenea, liderul mai adăugă faptul că, în ceea ce privește salarizarea pe funcțiile de conducere, directorul va avea un salariu cu 10% mai mare decât angajatul din aceeași instituție care are maximul din grilă.

„Acum sunt cazuri în care salariul unui director este chiar cu 2.000 lei mai mic decât al unui profesor (…). În mod normal trebuie să fie peste funcţia de execuţie şi dacă vreţi, concret, în noua grilă am propus nişte variante ca directorul să aibă un salariu cu 10% mai mare decât cel care are maximul din grilă, plus dirigenţie.

Concret, se pot face calculele şi este firesc să aibă mai mult decât un subordonat. Premierul a spus că avem dreptate şi trebuie să găsim o soluţie, pentru că aşa cum stau lucrurile, probabil vor fi sute de demisii în perioada următoare. Nu putem noi să ne pronunţăm, totul depinde de Executiv. Să sperăm că se va găsi o soluţie mai repede”, a spus liderul sindical.

Alte articole: Profesorii cer majorări salariale cu 25%. Impactul bugetar ar putea fi unul devastator de 2,7 miliarde lei. Sindicatele din educație așteaptă un răspuns din partea Guvernului