- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șomajul atinge cote alarmante în rândul tinerilor. Cu ce probleme se confruntă românii care nu-și găsesc un loc de muncă

10 May, 00:49 • Adrian Popovici
În martie 2024, rata șomajului din România a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la 5,3%. Această reducere evidențiază o tendință generală pozitivă, dar ascunde problemele cu care se confruntă tinerii.
Șomajul atinge cote alarmante în rândul tinerilor. Cu ce probleme se confruntă românii care nu-și găsesc un loc de muncă

În luna martie 2024, rata șomajului din România a înregistrat o scădere semnificativă, atingând 5,3%, conform datelor ajustate sezonier furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Această reducere, cu 0,3 puncte procentuale față de luna precedentă, evidențiază o tendință pozitivă în general. Totuși, sub această aparență optimistă se ascund detalii îngrijorătoare, în special în ceea ce privește tinerii care abia au intrat sau urmează sa intre pe piața muncii, notează Playtech.

Chiar la nivel general există o serie de evoluții pozitive, disparitățile între sexe și grupurile de vârstă rămân evidente. Rata lipsei de ocupație printre bărbați este cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât cea înregistrată printre femei. În luna martie 2024, numărul total estimat al șomerilor a fost de 441.200 persoane, în scădere față de luna precedentă și față de anul anterior. Cu toate acestea, rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) continuă să fie alarmant de mare, stabilizându-se la 22,1%.

Această rată crescută a lipsei de activitate în rândul tinerilor poate indica fie o lipsă de implicare activă în căutarea locurilor de muncă, dar și cu oferta limitată  a oportunităților de angajare care să se potrivească cu competențele lor.

Te-ar putea interesa și: Rata șomajului, în ușoară scădere în martie 2024. Tinerii rămân cea mai vulnerabilă categorie de pe piața muncii din România

Cum evoluează șomajul la nivel european?

În contextul unei stagnări economice accentuate de incertitudinile generate de războiul din Ucraina și de inflația în creștere, rata șomajului în zona euro a rămas stabilă la un minim istoric de 6,5%. În comparație, Uniunea Europeană a înregistrat o ușoară reducere a ratei șomajului până la 6% în martie 2024. Aceste cifre reprezintă indici ai unei piețe a muncii care, în ciuda presiunilor economice, păstrează stabilitatea.

Chiar dacă scăderea numărului de oameni fără activitate este un semnal pozitiv, persistența unor niveluri ridicate de șomaj în rândul tinerilor subliniază necesitatea unor strategii adaptate. Este crucial ca politicile de educație și formare profesională să fie ajustate pentru a răspunde cerințelor reale ale pieței muncii și pentru a facilita integrarea mai eficientă a tinerilor în economia activă.

În eforturile de combatere a șomajului, ar trebui să fie incluse programe de mentorat, stagii și colaborări între instituții de învățământ superior și companii, pentru a permite tinerilor să dobândească experiență relevantă și să își mărească șansele de angajare.

Citește și: Comisia Europeană, raport despre piața muncii din România. Competențele insuficiente și munca la negru, printre cauzele șomajului de lungă durată

Tags: