- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sondaj BEI. Principalele provocări cu care se confruntă țara noastră: costul vieții, inegalitatea veniturilor și schimbările climatice!

02 Dec, 13:34 • Oprea Alina
A fost efectuat un sondaj de către BEI, în care au reieșit principalele provocări ale României!
Sondaj BEI. Principalele provocări cu care se confruntă țara noastră: costul vieții, inegalitatea veniturilor și schimbările climatice!

Este foarte evident că a crescut costul vieții, inegalitățile de venituri, iar schimbările climatice sunt principalele provocări pe care romanii le văd pentru țara lor, conform unui sondaj al Băncii Europene de Investiții, comunică SeeNews.

Un procent de 78% dintre cetățenii români sunt de părere că faptul că s-a majorat costul vieții, reprezintă una dintre principalele provocări cu care țara lor se confruntă, a comunicat marți BEI, citând rezultatele sondajului său anual privind clima.

Ai putea fi interesat și de: Numărul firmelor cu capital străin proaspăt înfiinţate în România a scăzut cu 5,3%, în primele zece luni din 2023. Datele prezentate de Registrul Comerțului

Principalele provocări ale țării noastre

Sondaj BEI
Sondaj BEI

Un procent de 46% dintre români au afirmat că inegalitățile de venituri reprezintă o provocare majoră, iar 45% dintre cetățenii români sunt de părere că schimbările climatice și degradarea mediului reprezintă o altă provocare majoră.

Mai mult decât atât, sondajul a mai arătat și  că majoritatea cetățenilor români confirmă că tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon poate avea loc doar dacă inegalitățile sociale și economice sunt abordate în același timp, dar și rezolvate, a precizat BEI, conform celor Comunicate de Economedia

Cu toate acestea, doar un procent de 33% dintre respondenții români au declarat că sunt încrezători în capacitatea guvernului de a realiza o tranziție climatică echitabilă și de a rezolva probleme legate de aceste inegalități pe care le-am menționat. 

Cei mai mulți dintre romani, mai exact, 66%, sunt dispuși să plătească un impozit pe venit mai mare cu scopul de a putea sprijini gospodăriile cu venituri mai mici pentru a putea suporta costurile asociate cu tranziția către o economie verde – mai mult decât media UE, de 59%. Mai exact, acest procent de 54% dintre români ar fi de acord să plătească un procent suplimentar de 1-2% din venitul lor, iar 13% ar fi de acord cu un procent suplimentar de 5-10%.

Este foarte important să căutam rezolvare la aceste probleme, întrucât acestea constituie niște problematici sociale, iar inegalitățile nu ar trebuie să mai existe. Problemele sociale pot fi rezolvate doar prin puterea noastră, ca popor.

Ai putea fi interesat și de: Klaus Iohannis, primele declarații de la recepția oficială de 1 decembrie: „2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului