- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sprijin de urgenţă de 60 milioane de euro de la Guvern. Anunţ de ultimă oră făcut de Marcel Ciolacu

14 Sep, 20:00 • Cornel Ghimeșan
Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va aproba un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale. Potrivit acestuia, suma alocată va fi asigurată în proporție de 50% din fonduri europene, restul provenind de la bugetul de stat.
Sprijin de urgenţă de 60 milioane de euro de la Guvern. Anunţ de ultimă oră făcut de Marcel Ciolacu

Sprijin de urgenţă de 60 milioane de euro de la Guvern. „Acordăm un sprijin de urgență fermierilor din sectorul vegetal cu mari probleme în a-și valorifica producția din 2022, din cauza războiului din Ucraina și a importurilor de cereale. Sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită în lucrările agricole. Bugetul total este de 60 milioane de euro, asigurat și din fonduri europene, și din bugetul național. Din informațiile mele, 30 milioane euro sunt de la Uniunea Europeană și 30 milioane de euro de la bugetul național. Cam aceasta va fi și ponderea în viitor pentru acoperirea acestor urgențe ale fermierilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Sprijin de urgenţă de 60 milioane de euro de la Guvern

„Îi cer ministrului Agriculturii să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene, oricare va fi pprivind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care până la recolta viitoare să compensăm pierderile fermierilor. Știu că vor fi costuri serioase, dar e vital să susținem agricultorii. Ne vom consulta cu partenerii europeni și sper să fie solidari cu acest demers”, a mai spus premierul României la începutul ședinței de guvern de joi, 14 septembrie.

Citeşte şi: Până pe 15 octombrie românii vor avea banii pe card. Ministrul Adrian Câciu anunță: „Măsura cardurilor de alimente va continua și după 1 ianuarie 2024”

Potrivit Ministerului Agricult, beneficiarii sprijinului de urgență sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o  cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului național tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui și care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervențiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere. „Prin adoptarea acestui act normativ, o parte dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul carburantului”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Citeşte şi: Vești bune pentru medici! Contractul Colectiv de Muncă a intrat în vigoare în toate spitalele. Care sunt drepturile de care vor beneficia angajații

Interzicerea importului de cereale din Ucraina expiră joi, 14 septembrie, iar țările afectate de cerealele ieftine ucrainene au cerut prelungirea embargoului. Comisia Europeană va lua vineri o decizie în acest sens. Fermierii est-europeni se plâng că cerealele ieftine din Ucraina prăbușesc prețul pe piețe și le produc pierderi majore. Pe de altă parte, guvernele din regiune sunt tentate să accepte aceste cereale ieftine pe piață, pentru că ele duc la scăderea prețurilor și, implicit, la diminuarea inflației.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult