- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul român a cumpărat jurnalul intim cu scoarţe verzi al Reginei Maria a României. Licitația a pornit de la 50.000 de euro

12 May, 13:10 • Lupu Alexandra
Jurnalul intim cu scoarţe verzi al Reginei Maria a României a fost achiziționat de Ministerul Culturii. Licitația a pornit de la 50.000 de euro.
Statul român a cumpărat jurnalul intim cu scoarţe verzi al Reginei Maria a României. Licitația a pornit de la 50.000 de euro

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a semnat în decursul zilei de astăzi, 12 mai, contractul de achiziție a Jurnalului intim cu scoarţe verzi al Reginei Maria a României, spune ziare.com. Manuscrisul datează încă din anul 1910, iar astăzi, Ministerul Culturii și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru un bun cultural mobil, clasat în patrimoniul cultural național, scos la vânzare prin licitație.

Statul român cumpără jurnalul Reginei Maria a României

Jurnalul intim cu scoarţe verzi al Reginei Maria a României datează încă din anul 1910 și a fost scos la vânzare prin Casa de Licitații Historic. Prețul de pornire al licitației a fost de 50.000 de euro. Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a semnat astăzi contractul de achiziție a manuscrisului.

În acest fel, Ministerul Culturii și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru un bun cultural mobil, clasat în patrimoniul cultural național, la categoria judiciară „Tezaur”. În martie 2022, instituția a mai cumpărat 5 manuscrise, aparținând lui Emil Cioran și Mircea Eliade. Specialiștii spun că jurnalul a fost redactat cu cerneală neagră, iar coperțile sunt moi, realizate din pânză de culoare verde-brad.

Vezi și: Licitație istorică! Renumita teză de doctorat semnată de Elena Ceaușescu și șapca lui Nicolae Ceaușescu

Marginile jurnalului reprezintă o împletitură de mătase, în nuanța aurului antichizat. Totodată, starea de conservare a manuscrisului este foarte bună. Din acest punct de vedere, Lucian Romașcanu a declarat că este extrem de bucuros că statul român a făcut această achiziție, în ciuda momentului economic nemulțumitor.

Jurnalul Reginei Maria a României
Jurnalul Reginei Maria a României

„Chiar dacă nu traversăm un moment economic mulţumitor, sunt extrem de bucuros să anunţ că am reuşit să păstrăm în patrimoniul naţional o adevărată avere culturală, lăsată moştenire de o Regină colecţionară şi iubitoare de artă, un om puternic şi complex, o susţinătoare a culturii. , spunea Regina Maria, un om cu o frumuseţe sufletească aparte, o personalitate care a avut un rol crucial în destinul şi evoluţia ţării noastre. Şi din acest motiv, statul român avea datoria morală de a păstra în patrimoniul său un bun cultural de o rară profunzime”, a transmis ministrul Culturii.

Comisia constituită la nivelul Ministerului Culturii a analizat oferta de vânzare și documentația aferentă. Totodată, experții au stabilit că bunul cultural mobil menționat are valoare științifică. Specialiștii i-au propus ministrului Culturii achiziționarea jurnalului Reginei Maria a României, prin exercitarea dreptului de preempțiune, prin Ministerul Culturii. Echipa de negociere a fost condusă de secretarul de stat, Diana Baciuna.

Te-ar putea interesa și: Trei rochii purtate de prințesa Diana vor fi scoase la licitație. Când are loc evenimentul și de la ce prețuri încep licitațiile