- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul român, îngropat în datorii! Guvernul s-a împrumutat într-o singură zi cu peste 600 milioane de lei de la bănci

24 Aug, 21:01 • Lupu Alexandra
Statul român se împrumută din nou! Ministerul Finanţelor a luat peste 600 milioane de lei de la bănci, într-o singură zi.
Statul român, îngropat în datorii! Guvernul s-a împrumutat într-o singură zi cu peste 600 milioane de lei de la bănci

Statul român este îngropat în datorii. Datele publicate de Banca Națională în România (BNR) arată că Ministerul de Finanțe s-a împrumutat într-o singură zi cu 656 milioane de lei, informează bugetul.ro.

Statul român, îngropat în datorii

Datele BNR arată că Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 656 milioane de lei de la bănci. Împrumutul a fost făcut în baza unei emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 109 de luni şi un randament mediu de 6,87% pe an. Potrivit datelor publice, valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 milioane de lei. Băncile au subscris 966 milioane lei.

Citește și despre următorul subiect: Lovitură pentru angajații din ANAF și Finanțe. Proiectul de ordonanță pentru egalizarea salariilor, respins de Guvern

Totodată, vineri va avea loc o licitație suplimentară. Statul român vrea să atragă încă 75 milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligațiuni. Ministerul de Finanțe a planificat în luna august 2023 împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4.6 miliarde de lei. La suma menționată se poate adăuga și cea de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive.

Suma totală, de 5.245 miliarde de lei, este cu 645 milioane lei mai mare faţă de cea care a fost programată în iulie, respectiv de 4.6 miliarde de lei. Banii vor fi destinați refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetar. Datele publicate de Ministerul Finanțelor arată că datoria publică a României a ajuns la 50.1% din PIB în mai 2023. Datoriile au ajuns la peste 700 miliarde de lei.

România, împrumut de peste 600 milioane de lei
România, împrumut de peste 600 milioane de lei

Guvernul trebuie să prezinte în scurt timp un program pentru reducerea acesteia, conform Legii responsabilității fiscal-bugetare. Statul român s-a mai confruntat cu o astfel de situație și anul trecut, însă atunci când a avut loc revenirea sub pragul de 50%.

Se pare că acest lucru s-a întâmplat pentru că PIB-ul la care se raportează a urcat mai mult. Concret, vorbim despre PIB-ul nominal, care atinge un nivel mai înalt din cauza inflației. Trebuie precizat că se raportează la produsul intern brut al ultimelor 4 trimestre. Ca valoare, datoriile publice au ajuns la 731.2 miliarde de lei.

Citește și despre următorul subiect: România, îngropată în datorii. Datoria publică a statului român depășește suma de 700 miliarde de lei. Ce trebuie să facă Guvernul