- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

STUDIU Ce așteptări are Generația Z a României de la viitor. 50% dintre tineri își doresc să părăsească Europa

26 Apr, 11:12 • Bocioacă Bianca
Jumătate din Generația Z a României e convinsă că va trebui să părăsească Europa în viitor, pentru a avea un trai mai bun. Asta reiese din datele unui studiu realizat la nivel european - Adevărul despre Noua Europă 2023.
STUDIU Ce așteptări are Generația Z a României de la viitor. 50% dintre tineri își doresc să părăsească Europa

Potrivit studiului, jumătate din Generația Z a României crede că pentru a duce un trai mai bun trebuie să plece din Europa. Cercetarea realizată în ultimul an arată așteptările pe care Europa de acum le are pentru liderii de mâine.

Românii au răspuns că văd țara ca pe o „victimă” la întrebarea „Ce rol va juca țara dumneavoastră pe scena globală în viitor?”, în timp ce respondenții din alte state au ales roluri precum cele de leader sau de binefăcător.

Cătălin Dobre, chief creative officer pentru România în cadrul companiei McCann Worldgroup, și Ștefan Chirițescu, chief strategy officer din cadrul McCann Woerlgroup România, au explicat, la Euronews, că acest studiu reflectă modul în care România este percepută la nivel european.

Citește și: România înregistrează un nou record negativ. Statul român are cel mai mare nivel de sărăcie în rândul tinerilor la nivel european. Date oficiale Eurostat

„E interesant că uitându-ne practic, Europa trece prin acest brain drain, o fugă a talentelor sau e pe cale să treacă. E lucrul prin care a trecut România.

Țineți minte că vorbeam cu toții despre situația în care toate talentele, toate mințile românești care voiau să realizeze o diferență, simțeau nevoia să plece. Aveau impresia că doar afară pot să realizeze ambiția lor.

Iată că și la nivel european acum tinerii au impresia că trebuie să plece din Europa. Acum se vorbește foarte mult despre SUA, despre China.

Atunci când încearcă să își imagineze mai mult un viitor iau mai mult în calcul un viitor în afara Europei, decât îl aveau până acum”, a spus Cătălin Dobre.

„Generația Z este o generație absolut globală”

Ștefan Chirițescu a subliniat faptul că persoanele care fac parte din Generația Z sunt „tot timpul în mișcare”, iar „Generația Z nu mai este generația unei țări, este generația absolut globală”.â

Citește și: Românii sunt pe lista tinerilor de succes la nivel european. Cele 7 persoane care apar în revista americană Forbes

„Europa și-a cam trăit timpul. Perioada de aur a Europei a apus, iar pentru o generație care este tot timpul în mișcare, o generație care trăiește în această tehnologie și le face viața din ce în ce mai dinamică, ei timpul au nevoie de o zonă nouă.

Această zonă nouă, pentru jumătate, nu mai este Europa. Nu înseamnă că neagă Europa.

În Marea Britanie, procentul este mult mai mare. Acolo există și o explicație logică pentru că ei au ieșit din Europa la propriu și își caută.

Generația Z nu mai este generația unei țări, este o generație absolut globală”, a precizat Chirițescu.

Cătălin Dobre a menționat faptul că regiunea din care face parte țara noastră este cosniderată „noua Europă”, iar tot mai mulți români văd țara în rolul de victimă pentru că s-au obișnuit cu problemele.

„Toată regiunea noastră e numită informal noua Europă. Turcii sunt cumva cei mai optimiști (spun că se văd lideri, n.red).

Credem foarte mult că vom juca în rol important în ce se va întâmpla bine în Europa. Noi, românii, ne-am obișnuit cu problemele. Fiecare zi devine un antrenament despre cum să rezolvăm problemele și ne formează pe noi ca oameni”, a menționat acesta.