- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiu – Ce își doresc angajații români de la locul de muncă. Principalele criterii pe care jobul trebuie să le respecte

08 Jun, 14:47 • Bocioacă Bianca
Criteriile principale pe care angajații români doresc ca locul lor de muncă să le îndeplinească sunt din ce în ce mai precise.
Studiu - Ce își doresc angajații români de la locul de muncă. Principalele criterii pe care jobul trebuie să le respecte

Pretențiile angajaților români cresc. Principalele criterii la care aceștia se uită sunt pachetul salarial, perspectivele de dezvoltare profesională, flexibilitatea programului şi posibilitatea de a lucra online, potrivit unui sondaj realizat în luna mai de Undelucram.ro în parteneriat cu Sodexo.

Circa un sfert dintre angajați și-au ales locul de muncă actual datorită pachetului salarial, 17% datorită perspectivelor de promovare și dezvoltare profesională, 16% au fost motivați de flexibilitatea programului, 16% au fost atrași de posibilitatea de a lucra online, de acasă.

11% dintre angajați au fost atenți la domeniul în care activează compania, iar același procent la impactul pe care îl are locul de muncă actual. Circa 10% dintre angajații români și-au ales jobul în funcție de brandul companiei și numai 8% în funcție de manageri și colegi.

Ce caută angajații români

Cel mai important factor este în continuare salariul, dar angajații au devenit tot mai interesați de impactul pe care munca lor îl are în societate. Conform studiului, 77% dintre români se gândesc la asta, iar 43% iau în considerare și dacă implicarea în societate este echivalentă cu impactul direct al muncii pe care o fac.

Citește și: Ce sporuri pentru condiţii vătămătoare primesc angajaţii de la Guvern. Se poate ajunge la un salariu în plus!

„Creşterea preţurilor, inflaţia şi dinamica pieţei muncii se reflectă asupra priorităţilor angajaţilor români. Principalul factor motivant de a alege şi a rămâne la un loc de muncă este pachetul salarial, care este cu atât mai atractiv, cu cât are o ofertă mai competitivă de beneficii extrasalariale. Observăm şi o preocupare importantă a oamenilor faţă de impactul pe care munca lor îl are în societate” a explicat Costin Tudor, fondator şi CEO Undelucram.ro, potrivit mediafax.ro.

28% dintre respondenți își doresc să își schimbe locul de muncă, în cazul în care primesc o ofertă mai bună care include beneficii extrasalariale precum precum card de masă, vouchere cadou/de vacanţă, sau asigurări, iar 22% dintre salariaţi ar face acest lucru pentru oportunităţi mai bune de promovare sau dezvoltare profesională.

Citește și: Angajații care au copii în vârstă de până la 8 ani ar putea beneficia de program flexibil de muncă. Legea a fost adoptată de Senat

13% dintre aceștia și-ar schimba locul de mucă pentru unul care oferă mai multă flexibilitate sau unul care are însemnătate pentru ei și are un impact benefic asupra societății. 7% dintre angajați ar vrea un alt job din cauza volumului foarte mare de muncă și pentru a nu mai lucra peste program, 7% și-ar dori să devină antreprenori, iar 6% își doresc un alt șef.

„Angajaţii români vor fi mai motivaţi să rămână la un loc de muncă dacă sunt mulţumiţi de pachetul salarial, însă aspecte precum preocuparea angajatorului pentru starea lor de bine acasă şi la serviciu, echipa cu care lucrează, stabilitatea locului de muncă şi echilibrul între timpul liber şi carieră sunt la fel de relevante.

În plus, tot mai mulţi angajaţi pun preţ pe sentimentul că munca are sens pentru ei sau că are un impact pozitiv în societate. Aşadar, dincolo de recompensele financiare, angajaţii au nevoie de un mediu de lucru în care să simtă că munca lor contează, că pot lucra bine în echipă şi că pot avea suficient timp pentru viaţa lor personală”, a declarat Manuel Fernandez Amezaga, Chief Executive Officer la Sodexo Benefits and Rewards Services România & Bulgaria.