- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Suma pe care o vor primi românii la bătrânețe din partea Guvernului. Se adaugă 40% la pensie

28 May, 15:13 • Bumbeneci Diana
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță o serie de majorări chiar și de 40% la pensie.
Suma pe care o vor primi românii la bătrânețe din partea Guvernului. Se adaugă 40% la pensie

Daniel Baciu, liderul Casei Naționale de Pensii Publice, a transmis de curând care va fi pensia unui român care a lucrat toată viața în condiții normale de muncă. Legea pensiilor aduce schimbări de la 1  septembrie.

Suma pe care o vor primi românii la pensie

Majorarea veniturilor pensionarilor este subiectul care ține cu sufletul la gură milioane de pensionari, chiar dacă nu toți vor avea parte de prea multe majorări. Peste un milion de români nu vor primi nicio sumă suplimentară deoarece nu se încadrează la schimbările propuse în legea pensiilor, însă veniturile lor nu vor scădea.

Mai mulți bătrâni din România nu vor beneficia de nicio mărire, deoarece nu au atins un stagiu de cotizare de 25 de ani. Însă, „cu toate acestea, ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a explicat șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), conform antena3.ro.

Procesul de recalculare a pensiilor este aproape finalizat, dar, în ciuda acestui lucru, mulți pensionari așteaptă cu nerăbdare deciziile oficiale, întrucât încă nu știu dacă vor beneficia de sume suplimentare sau ce majorări concrete li se vor aduce la pensii.

„Suntem pe finalul acestui proces. Cred că peste 99% din dosarele existente în Casele Naționale de Pensii deja procesate și digitalizate, vorbim de procesul de evaluare.

Urmează ca în perioada următoare noi să tipărim deciziile de pensii, vom trimite deciziile către teritoriu, va trebui ca ei să tipărească aceste decizii și undeva în vară începem să emitem aceste decizii de pensionare către beneficiarii noștri pensionari.

Suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem nicio întârziere”, a transmis Daniel Baciu.

Daniel Baciu, despre noua formă de pensie
Daniel Baciu, despre noua formă de pensie

Vezi și: Marcel Ciolacu, anunțul zilei pentru cea mai mare parte a pensionarilor: „Se modifică plafonul!”

Pentru a oferi mai multe detalii clare cu privire la ceea ce urmează, președintele CNPP a oferit un exemplu concret pentru un angajat care a lucrat în condiții de muncă normale, cum ar fi lucrul la birou.

Care va fi pensia unui român care a lucrat toată viața în condiții normale

S-a prezentat modul în care se va recalcula pensia unei femei care a lucrat în funcția de inspector. Aceasta are, în prezent, o pensie brută de 3.555 de lei. Trebuie menționat faptul că toate calculele sunt efectuate pe baza pensiei brute, iar pensiile care depășesc 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%. Atât pensia de bază, cât și cea recalculată sunt exprimate în valori brute.

În hotărârea de pensionare a acestei femei, numărul de puncte de pensie este 49,04468, având un stagiu de cotizare de 42 de ani, o lună și 11 zile, toate în condiții normale de muncă. Punctele de stabilitate se calculează astfel:

  • Pentru perioada de 25-30 ani: 5 ani x 0,5 puncte/an= 2,5 puncte.
  •  Pentru perioada de 30-35 ani: 5 ani x 0,75 puncte/an= 3,75 puncte.
  • Pentru perioada de 35-42 ani: 7 ani x 1 punct/an= 7 puncte.
  • Pentru o lună suplimentară: 0,08333 puncte.

„Totalul acestor puncte de stabilitate este de 13,3333 de puncte. Acestea se adaugă la cele 49,04468 de puncte deja obținute prin contributivitate, ducând la un total de 62,37801 puncte. Acest total se înmulțește cu valoarea punctului de referință, care este 81. Astfel, după recalcularea de la 1 septembrie, pensia ei va fi de 5.053 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 1.500 de lei sau 42%, față de pensia actuală”, anunță CNPP.

Ai putea citi și: Românii care NU au voie să bea mai mult de 1-2 cești de cafea pe zi. Crește riscul de deces

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult