- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sumele uriașe de bani investite în energie verde. Cât plătesc marii retaileri pentru panouri fotovoltaice, sisteme LED şi senzori de mişcare

23 Feb, 12:01 • Fundeanu Madalina
Investiţiile în energie verde făcute de marii retaileri depăşesc 50 de milioane de euro anual. O bună parte din sumă este alocată către achiziţia de panouri fotovoltaice sau către remodelarea magazinelor cu echipamente la cele mai noi standarde energetice.
Sumele uriașe de bani investite în energie verde. Cât plătesc marii retaileri pentru panouri fotovoltaice, sisteme LED şi senzori de mişcare

În fiecare an, investiţiile în energie verde făcute de marii retaileri depăşesc 50 de milioane de euro, potrivit estimărilor Ziarului Financiar, realizate pe baza datelor din piaţă.

Investițiile marilor retaileri în energie verde

Important de precizat este, însă, faptul că o parte din sumă este alocată strict în direcţia aceasta – către achiziţia de panouri fotovoltaice sau către remodelarea magazinelor cu echipamente la cele mai noi standarde energetice.

O altă parte din sumă e cuprinsă în bugetul de expansiune normal. Mai precis, cele mai noi magazine sunt deja gândite a fi dotate la zi cu cele mai eficiente echipamente şi cu cele mai noi tehnologii de pe piață. Chiar dacă sumele sunt mari, executivii din industrie susțin că, pe termen lung, retailerii ies în avantaj.

Prin urmare, într-o lume în care toţi actorii încearcă – cel puţin declarativ – să fie mai prietenoşi cu mediul, atât oamenii, cât şi companiile iau măsuri în acest sens. În timp ce consumatorii finali renunţă la produse de origine animală sau măcar încearcă să le mănânce mai rar, firmele îşi fac o misiune din a deveni ele însele mai verzi în propria activitate. Printre altele, acest lucru înseamnă un pariu pe energia curată.

Citește și: România ar putea ieși din această iarnă cu peste 50% din depozitele de gaze pline. Presiunea s-ar putea muta pe prețuri

energie verde
energie verde

Instalarea de panouri fotovoltaice, cu risc de incendiu

Adoptarea energiei verzi și a independenței energetice prin instalarea de panouri solare pe acoperișurile locuințelor a devenit un trend în România, conform playtech.ro.

Reprezentanții companiei de soluții de energie regenerabilă Kilowat punctează că locuințele echipate cu sisteme fotovoltaice montate de firme neautorizate sunt expuse unui risc semnificativ de incendiu. Aceasta se datorează faptului că multe dintre aceste firme nu sunt la curent cu normele de siguranță specifice instalațiilor solare. Riscul de incendiu este direct proporțional cu numărul în creștere al firmelor neautorizate, o tendință favorizată de potențialul mare al domeniului în România și de dorința crescută a românilor de a reduce facturile la energie.

Situația este agravată de faptul că mulți români, care nu beneficiază de programul Casa Verde sau care nu au suficiente resurse financiare, recurg la credite bancare pentru instalarea panourilor solare. Această vulnerabilitate este exploatată de firmele fără autorizație, care oferă soluții la prețuri aparent avantajoase, dar cu riscuri mari atașate.

„România cunoaște cel mai mare avans privind energia verde. Dar în ciuda lucrurilor bune în favoarea românilor și a furnizorilor în conformitate, cum sunt programele Casa Verde și ElectricUP, apar firme care instalează panouri solare fără să aibă autorizație ANRE și care astfel afectează un domeniu în plină dezvoltare și viețile românilor.

Cu tot mai multe astfel de firme, România riscă să devină țara panourilor arse, dar cel mai grav a locuințelor distruse. În loc să scape de grija facturilor la energie, românii pot ajunge să stea cu grija că acoperișul poate lua foc și că își pierd casele. Pentru a preveni orice pagubă, le recomandăm să verifice dacă instalatorul are autorizație ANRE și să lucreze doar cu furnizori validați care respectă normele de siguranță”, a spus Albert Soare, fondator Kilowat.

Vezi și: Taxe notariale mai mari în 2024. Care este acum prețul pentru o procură sau o autentificare