- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tichete educaționale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Iată cum poși intra în posesia acestora!

19 Oct, 17:01 • Oprea Alina
Se acordă tichete educaționale pentru aproximativ 400.000 de elevi, însă pentru a intra în posesia acestora este necesar a face parte dintr-o anumită categorie dar și să aveți o cerere făcută!
Tichete educaționale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Iată cum poși intra în posesia acestora!

Copiii care provin din familii vulnerabile vor avea parte de tichete în valoare de 500 de lei, bani pe care îi pot folosi pentru achiziția de rechizite școlare și îmbrăcăminte. Pentru a putea beneificia de acestea există cerere care trebuie făcută, care a fost aprbată prin ordin al Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene și a fost publicat în Monitorul Oficial. Data de 27 octombrie 2023 este  ultima zi în care cererile pot fi depuse.

Ai putea fi interesat și de: Profesorii își iau adio de la fondul clasei în Săptămâna „Școala Altfel”. Noua metodologie le permite părinților să finanțeze excursiile elevilor doar prin Asociațiile de părinți

Ticete educaționale în valoare de 500 de lei!

Una din condițiile care trebuie respectate pentru a putea primi aceste vouchere este ca venitul lunar pe membru de familie să fie de maximum 633 de lei în cazul preșcolarilor și 1.500 de lei în cazul elevilor din învățământul primar și gimnazial, conform celor comunicate de edupedu.ro, potrivit Antena3.

Tichete educaționale de 500 de lei

În data de 12 octombrie 2023 a fost aprobată măsura acordării tichetelor educaționale.

„Astăzi, în ședința de Guvern, a fost aprobată Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de preșcolari și elevi dezavantajați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile. 

120 milioane euro se alocă din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, pentru copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial. Astfel, se continuă sprijinul acordat în anii trecuți din Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020, în contextul în care abandonul școlar și scăderea ratei de școlarizare în rândul copiilor din categoriile vulnerabile pot contribui la creșterea riscului de sărăcie.

Vor fi acordate tichete sociale pentru sprijin educațional în valoare de 500 de lei/copil, într-o tranșă unică, în următorii patru ani școlari. 

Conform estimărilor, 410.000 copii provenind din medii dezavantajate vor beneficia de acest sprijin în fiecare an școlar, pentru achiziționarea de rechizite și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței. 

Ministerul Educației, prin unitățile de învățământ din subordine, va primi și centraliza cererile pentru acordarea acestei măsuri de sprijin educațional, iar lista cu destinatarii finali eligibili va fi stabilită în urma verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne (prin Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și Inspectoratul General pentru Imigrări),  precum și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.”, au comunicat reprezentanții Ministerului Educației, potrivit sursei citate.

Beneficiarii acestor tichete

După cum am menționat și în rândurile de mai sus, beneficiarii acestor tichete vor fi cei care provin din familii defavorizate, vulnerabile.

  • „ copiii din învățământul de stat preșcolar care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familie defavorizate, conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare 
  • elevii din ciclul primar și gimnazial înscriși în unități de învățământ de stat, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.”, aceștia fiind beneficiarii, conform sursei citate.

Solicitările pentru tichetele educaționale se dpun în termen de 45 de zile de la începerea anului școlar în cadrul instituției de învățământ și în termen de 25 de zile de la începerea cursurilor anilor școlari aferenți perioadei 2024-2027.

A putea fi interesat și de: Elevii români au construit un satelit pentru Elon Musk. Acesta va fi lansat pe orbită împreună cu o rachetă