- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adevărul din spatele cortinei Euroins. Ce a făcut asigurătorul cu 1,58 de miliarde de lei înainte de a da faliment

29 Mar, 13:08 • Lupu Alexandra
Informații incredibile ies la iveală despre Euroins! Documentele secrete descoperite arată ce a făcut compania cu o sumă uriașă înainte de insolvență.
Adevărul din spatele cortinei Euroins. Ce a făcut asigurătorul cu 1,58 de miliarde de lei înainte de a da faliment

O serie de documente interne au ieșit la suprafață și arată ce a făcut Euroins cu 1.58 miliarde de lei înainte de a intra în insolvență, relatează ziare.com. Concret, drafturile de contract evidențiază cum banii au fost mutați de asigurător la firma de reasigurare EIG Re, care care parte din același grup, ceea ce este ilegal.

Euroins este prins în faptă

Mai multe documente interne ale Euroins au ieșit la suprafață. Drafturile de contract arată că asigurătorul a mutat suma uriașă de 1.58 miliarde de lei la firma de reasigurare EIG Re, care face parte din același grup.

Având în vedere că banii asiguraților români au fost folosiți pentru a finanța aceeași societate din Bulgaria, acțiunea întreprinsă de Euroins se dovedește a fi ilegală. Compania a încasat peste 500 de milioane de euro de la asigurații români în 2022, și totodată, a pregătit o retragere rapidă a sumelor și activelor acumulate, înainte ca statul să preia administrarea asigurătorului, prin ASF.

Citește și: Euroins România, retrogradată de Fitch la ratingul „CC”, în categoria junk. Pierderi de 2 miliarde de lei

Astfel, banii și activele nu au mai putut fi recuperate de către statul român. Euroins a anunțat pe data de 17 februarie că a rezolvat toate problemele semnalate de către reprezentanții ASF, totul întâmplându-se prin semnarea unui contract de reasigurare cu EIG Re. Grupul este același care deține Euroins: Eurohold. Daniel Ghervase, expert în asigurări, spune că bulgarii au golit compania de active.

Euroins este prins în faptă
Euroins este prins în faptă

Jurnaliștii sursei citate au întrebat ASF dacă transferurile menționate în documentele Euroins au fost efectiv realizate, referindu-se la cele de 1.58 miliarde de lei prin reasigurări, respectiv, 555 milioane de lei. Autoritatea a răspuns și a menționat că nu a fost consultată de asigurător înainte de a semna contractul. Mai mult decât atât, reprezentanții au aflat de demers abia după ce el a fost efectuat de către Euroins.

„În urma analizei informațiilor transmise de societate cu privire la transferul activelor în baza contractului de reasigurare mai sus menționat, A.S.F. a solicitat societății explicații cu privire la transferul către EIG Re a unor activelor pentru care s-au constatat anumite neconformități în ceea ce privește numărul de titluri transferate, coroborat cu valoarea transferată”, transmite ASF.

Vezi și: Ultima oră! Euroins transmite un mesaj important pentru clienți. Ce se întâmplă cu primele de asigurare după ce a avut loc cel mai mare cutremur din piața RCA