- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou ajutor de la Comisia Europeană. România ar urma să primească aproape 34 milioane de euro pentru daunele cauzate de secetă

23 Aug, 17:48 • Lupu Alexandra
Comisia Europeană propune aproape 34 milioane euro pentru România pentru daunele cauzate de seceta severă din vara anului 2022. Iată mai multe informații.
Un nou ajutor de la Comisia Europeană. România ar urma să primească aproape 34 milioane de euro pentru daunele cauzate de secetă

Astăzi, 23 august, Comisia Europeană propune un sprijin financiar în valoare totală de 33.9 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE). Banii sunt acordați pentru a oferi asistență României în urma daunelor cauzate de seceta severă din anul 2022, informează economedia.ro.

Un nou ajutor de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a transmis într-un comunicat de presă că asistența FSUE poate fi alocată costurilor operațiunilor de urgență și de redresare. Mai mult decât atât, banii pot fi folosiți pentru repararea infrastructurii deteriorate, protecție pentru populație, operațiunile de curățare și asigurarea infrastructurii de prevenție și protejarea patrimoniului cultural. Totodată, operațiunile de urgență și de redresare pot fi finanțate retroactiv din acest fond, începând din prima zi a dezastrului.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Mai mulți bani pentru fermierii români! Ministerul Agriculturii a făcut anunțul: „Am majorat valoarea creditelor”

„În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice și al unor dezastre naturale cu o frecvență și o amploare din ce în ce mai mari.

Cu toate că prevenția, adaptarea la schimbările climatice și atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esențiale, asistența FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore.

Această solidaritate este în ADN-ul UE și nu se oprește la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Comisia Europeană
Comisia Europeană

Propunerea Executivului European necesită aprobarea autorității bugetare. Comisia nu se poate antepronunța cu privire la avizul acesteia. După aprobarea propunerii de mobilizare de către autoritatea bugetară, Comisia Europeană poate începe elaborarea deciziei de punere în aplicare a asistenței FSUE. Odată adoptată decizia, ajutorul financiar poate fi plătit într-o singură tranșă.

FSUE este un instrument principal al UE pentru redresarea în urma dezastrelor și reprezintă o expresie concretă a solidarității. Fondul oferă sprijin statelor membre și țărilor candidate prin oferirea unui ajutor financiar în urma producerii unor dezastre naturale grave. Domeniul de aplicare al FSUE a fost extins începând din aprilie 2020, în cadrul eforturilor UE de combatere a pandemiei COVID-19. FSUE a fost creat după inundațiile grave care au avut loc în Europa Centrală în vara anului 2002. Scopul a fost acela de a sprijini operațiunile de urgență și de redresare ale țărilor eligibile în urma producerii unor dezastre naturale.

Vezi și: Bonus anti-inflație pentru români. Țara din Europa care dă bani în plus celor ce muncesc