- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou proiect depus în Parlament aduce modificări majore pentru milioane de oameni. Ce pensie vor încasa românii dacă va scădea contribuitatea

20 Apr, 18:29 • Lupu Alexandra
Schimbare majoră pentru milioane de români. Iată ce pensie vor încasa oamenii dacă scade contribuitatea.
Un nou proiect depus în Parlament aduce modificări majore pentru milioane de oameni. Ce pensie vor încasa românii dacă va scădea contribuitatea

Un fost ministru de Finanțe a depus un nou proiect în Parlament. Concret, Dan Vîlceanu a propus scăderea contribuțiilor la pensie. Reprezentantul a explicat public ce se va întâmpla cu indemnizațiile românilor în acest context, relatează bugetul.ro. Milioane de pensionari trebuie să știe asta!

Ce pensie vor încasa românii

Dan Vîlceanu a depus un nou proiect în Parlament. Conform acestuia, contribuțiile la pensie vor scădea la 20%, de la 25%. Din acest punct de vedere, fostul ministru a ținut să precizeze că valoarea indemnizațiilor nu va fi afectată.

Concret, Vîlceanu explică că nu există o conexiune directă între cuantumul contribuției și pensie, având în vedere că indemnizațiile se calculează prin punctaj, raportat în cele mai multe cazuri la salariul mediu brut. Fostul ministru a garantat 100% că indemnizațiile viitoare nu vor suferi modificări, dacă proiectul este aprobat.

Te-ar putea interesa și: Un nou ajutor de la stat! Cum pot primi românii 15.000 de lei GRATIS de la Guvern

„Nu, nu există o legătură directă între cuantumul contribuției și pensie.

Acum pensia este calculată prin punctaj sau ți se calculează punctajul prin raportarea salariului tău la salariul mediu brut.

Deci, nu există o corelație între nivelul contribuției efective pe care o plătești și pensie. Garantat 100% (nu scad pensiile viitoare – n.r.), legea o poate vedea oricine.

Practic, punctele pe care le obții pentru a beneficia de pensie vin prin raportarea salariului brut la salariul mediu brut. Deci nu există o legătură directă între suma pe care o plătești ca și contribuție și pensie”, afirmă fostul ministru de Finanțe.

Pensie 2023
Pensie 2023

Declarațiile lui Vîlceanu sunt liniștitoare pentru milioane de vârstnici, care se descurcă din ce în ce mai greu cu banii, din cauza inflației ridicate. Având în vedere această situație, ultimele informații arată că statul român a hotărât să acorde o indemnizație de 425 lei pentru o anumită categorie de vârstnici.

Concret, persoanele ale căror venituri sunt mici vor putea beneficia de acest ajutor, indiferent de sistemul din care vin. Datele prezentate de CNAS arată că aproximativ un milion de români vor beneficia de „indemnizația socială pentru pensionari”. Cei mai mulți sunt înregistrați în București (48.297), iar lista continuă cu Suceava (41.811), Dolj (37.547) și Iași (36.944). Din numărul total de vârstnici, 112.923 vin din fostul sistem de pensii al agricultorilor, iar mai mult de jumătate din sistemul public.

Citește și: 425 de lei în plus la pensie pentru o categorie de români. Cine primește banii