- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou proiect legislativ lovește farmaciile din România! Ce se va întâmpla cu acestea foarte curând

08 Dec, 08:35 • Fundeanu Madalina
Schimbări majore privind legea farmaciilor din România! Acestea nu vor putea fi amplasate la mai puțin de 500 de metri una față de alta.
Un nou proiect legislativ lovește farmaciile din România! Ce se va întâmpla cu acestea foarte curând

Farmaciile și păcănelele se găsesc la tot pasul în România, iar acest lucru nu se va schimba prea curând. În teorie, au existat mai multe proiecte pentru diminuarea acestor industrii, dar toate au fost fără succes, până acum, potrivit playtech.ro.

Un nou proiect legislativ și-a propus o schimbare radicală în ceea ce privește numărul farmaciilor de pe meleagurile românești. Dacă inițiativa aflată în dezbatere la Senat va deveni lege, acestea nu vor putea fi amplasate la mai puțin de 500 de metri una față de alta. Nu contează dacă vorbim de mediul rural sau de mediul urban, regula se va aplica în egală măsură.

Se schimbă legea farmaciilor din România

Noul proiect legislativ de la Senat și-a propus modificarea Legii farmaciei nr. 266/2008, cu scopul reducerii densității mari de farmacii din aproape orice oraș din România. Ca referință, la momentul de față, există un criteriu demografic pentru realizarea de noi farmacii comunitare, dar rareori se monitorizează aplicabilitatea sa. Pe lângă acela însă, se va introduce și un criteriu de distanță între acestea, când sau dacă proiectul disponibil la această adresă va ajunge vreodată să se aplice.

Potrivit surselor, documentul în cauză prevede, mai precis, că „distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 m, în aceeași localitate”, cu mențiunea importantă că nu va exista o diferențiere între mediul rural și cel urban.

Te-ar putea interesa și: Marcel Boloş, anunţ de ultim moment despre Pilonul II de pensii: „Vreau să punem capăt oricăror speculaţii”

farmacii
farmacii

Cum se calculează numărul de farmacii, conform legii

La momentul actual, potrivit legislației aflate în vigoare, o farmacie comunitară nu poate fi înființată în mediul urban fără o adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale care să ateste raportul dintre aceste locații și numărul de locuitori. Conform acestui principiu:

  • în municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori;
  • în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori;
  • în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.

Straniu este însă faptul că, deși noul proiect își propune să fie valabil atât în mediul rural, cât și urban, completează un document legislativ care include reguli doar pentru București, reședințele de județ și orașe, nu și comunele sau satele.

De asemenea, conform viitoarei legi, important este că farmaciile comunitare vor putea funcționa nu doar pe baza autorizației de funcționare emise de Ministerul Sănătății, așa cum e acum, ci și a avizului de funcționare acordat de Colegiul Farmaciștilor din România, relatează sursa citată.

Vezi și: În orașe s-ar putea conduce doar cu 30 de km/h!? Adina Vălean: „Propunerea noastră, susţinută de toate statele-membre ale Uniunii Europene”