- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune! Femeile însărcinate beneficiază de noi servicii medicale decontate. Anunțul CNAS

24 Jul, 18:39 • Lupu Alexandra
Noi servicii medicale decontate pentru femeile însărcinate. Anunțul CNAS.
Vești bune! Femeile însărcinate beneficiază de noi servicii medicale decontate. Anunțul CNAS

Femeile însărcinate vor beneficia de noi servicii medicale gratuite, pe lângă cele care sunt deja decontate de CNAS, informează infofinanciar.ro. Potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale paraclinice legate de sarcină se vor suplimenta și peste valoarea plafonului lunar.

Noi servicii medicale decontate pentru femeile însărcinate

Anunțul CNAS arată că serviciile medicale paraclinice legate de sarcină se vor suplimenta și peste valoarea plafonului lunar începând cu 1 iulie 2023. Președintele CNAS, Adeja Cojan, a transmis că noile reglementări încurajează și facilitează supravegherea medicală în perioada gravidității.

Citește și despre: CNAS modifică asigurările pentru concedii! Ce se schimbă pentru români

„Începând cu 1 iulie 2023, sumele alocate laboratoarelor pentru serviciile medicale paraclinice legate de sarcină se pot suplimenta şi peste valoarea plafonului lunar, astfel încât gravidele să beneficieze de analize într-un interval de timp cât mai scurt posibil. Prin aceste noi reglementări dorim să încurajăm şi să facilităm supravegherea medicală în perioada gravidităţii”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS, conform Agerpres.

CNAS a informat că femeile însărcinate beneficiază de consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei. În acest fel, femeia gravidă este luată în evidență de medicul de familie încă din primul trimestru al sarcinii. În cazul în care sarcina evoluează normal, fără complicații, din luna a treia și până în luna a șaptea se efectuează lunar câte o consultație de supraveghere. Totodată, medicul de familie poate realiza două vizite la domiciliul pacientei pentru a urmări evoluția sarcinii, imediat după externarea din maternitate și o lună mai târziu.

„În cadrul supravegherii gravidei, medicul de familie promovează alimentaţia sugarului exclusiv cu lapte matern, în primele şase luni de viaţă, precum şi continuarea alimentaţiei la sân pentru încă minim alte şase luni.

Tot el recomandă gravidei să efectueze mai multe testări, printre care se numără şi cele pentru depistarea HIV, a hepatitelor cronice B şi C şi a sifilisului”, potrivit CNAS.

Servicii medicale
Servicii medicale

În spitalele cu paturi care au în competență structuri de obstetrică-ginecologie sau în cele integral specializate în această ramură a medicinii se pot realiza servicii medicale standardizate complexe asimilate unei internări de zi, cu scopul supravegherii sarcinii normale. Condiția este ca unitatea să aibă laborator de analize medicale și cabinet medical de specialitate.  În cazul unei astfel de internări, spitalul are obligația să efectueze consultații de specialitate și următoarele analize: hemoleucogramă completă, acid uric seric, creatinină serică, glicemie, TGP, TGO, TSH, examen complet de urină (sumar + sediment), VDRL sau RPR, testare HIV.

În aceeași ordine de idei, unitatea medicală trebuie să mai efectueze următoarele servicii medicale pentru femeile însărcinate: determinarea grupului sanguin ABO şi Rh, uree serică, evaluarea infecţiilor cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, citomegalovirus, hepatită B şi C), secreţie vaginală, examen Babeş-Papanicolau sau test de toleranţă la glucoză per os +/- hemoglobină glicată, biometrie fetală, detecţia streptococului de grup B, precum şi ecografie de confirmare, viabilitate şi datare a sarcinii.

Vezi și: CNAS atacat de medicii de familie! Problemele din sistemul informatic pun în pericol viața pacienților