- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru bugetari! Nicolae Ciucă este acuzat că a mărit salariile doar celor de la stat

14 Mar, 08:52 • Constantin Cristina
Nicolae Ciucă este acuzat la Comisia Europeană că a crescut salariile la buget și că sunt luate politici inegale de către statul român în domeniul veniturilor.
Vești bune pentru bugetari! Nicolae Ciucă este acuzat că a mărit salariile doar celor de la stat

Sindicaliștii acuză guvernul pentru mărirea salariului doar la bugetari. Luni, Blocul Național Sindical a trimis o informare către Comisia Europeană cu privire la faptul că statul român a luat decizii inegale în domeniul veniturilor, al fiscalității și al asistenței sociale, a informat stiripesurse.ro.

Citește și: Lovitură pentru o categorie de angajați! Începând cu 2023, NU vor primi salariile mărite

„Ţara noastră investeşte în continuarea extrem de puţin şi fără ţinte în viitorul forţei de muncă, indiferent că ne referim la viitorul pe termen scurt şi mediu al forţei de muncă actuale sau ne referim la forţa de muncă viitoare care acum se află la finalul ciclului de învăţare sau se află încă în sistemul de Educaţie”, au transmis, luni, sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Ciucă acuzat că a mărit numai salariile la buget

Potrivit comunicatului de presă, sindicaliștii reclamă că oportunitățile de viață nu sunt distribuite într-un mod egal pentru familiile defavorizate, iar atunci când se încearcă o investiție, sunt luate aparaturi care nu sunt corelate între ele. Sindicaliștii afirmă faptul că față de UE, România a rămas cu mult în spate și rămâne în continuare o țară fără oportunități „un bazin de forţă de muncă ieftină, pentru munci necalificate în afara ţării sau pentru locuri de muncă pe salariul minim în ţară”.

Inegalitatea în România a devenit o obișnuință

Sindicaliștii sunt de părere că politicienii statului român abordează măsuri cu un nivel mare de inegalitate, mai ales când vine vorba de veniturile românilor, al fiscalității și asistența socială.

De asemenea, acuză autoritățile că au hotărât să crească atât salariul minim, cât și salariile în sectorul bugetar, însă restul domeniilor nu le-au mai acordat importanță. „Autorităţile sunt dispuse să ia măsuri atâta timp cât nu deranjează interesele mediului de afaceri sau interesele clasei politice”, afirmă sindicaliştii.

cresc salariile la buget
cresc salariile la buget

„Refuzăm în continuare să vedem permeabilitatea autorităţilor la tot felul de interese, refuzăm să vedem munca la negru, dar în special la gri, refuzăm să vedem condiţiile de muncă din multe companii private, refuzăm să vedem în continuare migraţia forţei de muncă din România către alte state europene şi lista poate continua!”, a declarat Dumitru Costin, preşedinte BNS.

Potrivit sindicaliştilor, în 2016 s-a stabilit că pot beneficia de venit minim de incluziune familiile cu venituri de până la 600 lei/lună.

„Anul trecut valoarea s-a actualizat cu aproximativ 17%, în condiţiile în care rata inflaţiei, cumulat din 2016 şi până în 2022, a fost de cel puţin 35%. Mai mult, nivelul stabilit ca limită de venit nu are nicio legatură cu pragul minim de sărăcie care era calculat în 2020, conform INS, la 1012,5 lei / lună, iar pentru o familie cu 2 copii şi 2 adulţi – la 2126,5. Ori, nivelul stabilit de lege este mult sub pragul de săracie din 2020”, mai afirmă oficialii BNS.

Alte articole: Majorări salariale la stat în funcţie de calificative. Cu cât vor creşte salariile celor care obţin „foarte bine” şi a celor cu „satisfăcător”