- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru elevi! Banii pe burse au fost virați către inspectoratele școlare. Ce sumă vor încasa copii din clasa a V-a

15 Feb, 16:55 • Cornel Ghimeșan
Vești bune pentru elevii! Banii de burse pentru luna ianuarie au fost trimiși către școli și către inspectorate școlare și urmează să fie plătiți în cursul zilei de joi, 15 februarie.
Vești bune pentru elevi! Banii pe burse au fost virați către inspectoratele școlare. Ce sumă vor încasa copii din clasa a V-a

Vești bune pentru elevi! Banii pe burse au fost virați către inspectoratele școlare. Astfel, cei 460.000 de elevi care beneficiază de burse de merit vor primi în conturi suma de 352 de lei, conform unui calcul pe baza formulei din metodologia de acordare.

Citește și Burse elevi 2024. Care este data la care intră banii pe carduri. De ce sume beneficiază copiii anul acesta

Vești bune pentru elevi! Banii pe burse au fost virați către inspectoratele școlare

Reprezentanții Ministerului Educației spun că elevii de la școlile private și cele confesionale nu au primit nicio bursă de excelență sau socială, la care au dreptul prin regulamentul în vigoare, asta deși primăriile ar fi cele „în măsură” să facă pentru plata acestora.

De asemenea, încă de la începutul anului, nici elevii de la liceele militare nu și-au primit bursele. Ministerul Apărării ar trebui să se ocupe de plata lor, însă Ministerul Educației vrea să modifice legea învățământului preuniversitar pentru a debloca plata, potrivit RTV. 

În unele județe din țară, banii au fost plătiți odată cu deschiderea de credite pentru salariile profesorilor, ajungând deja la unii elevi.

Pentru prima dată, pe 15 februarie 2024, elevii de clasa a V-a, vor primi burse de merit. Conform legislației în vigoare, pentru primii 30% dintre elevi, ordonați după rezultatele școlare la disciplinele de studiu, dar și pentru cei cu media 9,50, dacă nu se încadrează pe listă după acest procent, vor fi virate pentru prima dată pe 15 februarie 2024 pentru luna ianuarie, fără plata pe lunile din urmă.

Diriginții de la clase au avut termen până pe data de 15 ianuarie să definitiveze listele cu mediile provizorii obținute din media aritmetică a tuturor notelor obținute până vineri, 22 decembrie, când s-a încheiat al doilea modul de cursuri.

Calculul burselor se bazează pe formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Citește și Burse elevi 2023-2024. Se plătesc două burse înainte de minivacanţa din decembrie

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult