- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru români! Categoria de angajați care va primi o pensie în plus. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

25 Apr, 09:06 • Constantin Cristina
Românii pot primi pensie din mai multe țări și pot beneficia de bani din ambele părți. Pentru acest lucru trebuie să fie îndeplinite anumite condiții la sistemul public de pensii.
Vești bune pentru români! Categoria de angajați care va primi o pensie în plus. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

Pensii din alte țări pentru români? Ei bine, o categorie de angajați va primi o pensie în plus, dacă au îndeplinit criteriile necesare pentru a putea beneficia, a anunțat capital.ro.

Vezi și: Ce pensie va primi un român cu salariul de 4.000 de lei dacă va cotiza la stat timp de 35 de ani

Pentru a primi pensii din alte țări, trebuie ca angajatul să contribuie o perioadă suficient de lungă la sistemul public de pensii. Așadar, Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale a mers în vizită în Regatul Spaniei în perioada 27 februarie – 2 martie.

În acest context, demnitarul român și omologul din Spania, Jose Luis Escriva Belmonte, au semnat o declarație comună de intenție de colaborare în domeniul securității sociale între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Securității Sociale și Migrației din Spania.

Categoria de angajați români care va primi o pensie în plus

Documentul scoate în evidență importanța forței de muncă între cele două state și are ca scop promovarea politicilor de incluziune și securitate socială, de integrare și de informare privind drepturile şi îndatoririle cetățenilor, astfel încât să contribuie la creșterea coeziunii sociale şi la dezvoltarea echilibrată a societății.

„Am discutat cu omologul spaniol despre reformele pe care ambele state le-au inclus în Planurile lor de redresare și reziliență, dar și despre modalitățile prin care poate fi întărită colaborarea dintre instituțiile cu atribuții în domeniul protecției lucrătorilor, al pensiilor și beneficiilor sociale. Ne aflăm într-o perioadă în care ambele țari au ca jalon în PNRR reforma pensiilor, pe care trebuie să o realizăm cu respect și demnitate față de cetățeni”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, potrivit Ministerului Muncii.

Marius Budăi, despre pensiile românilor
Marius Budăi, despre pensiile românilor

Peste 340.000 de români trăiesc în Spania și cotizează la sistemul de securitate socială spaniol. Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul MMSS a precizat că oamenii vor beneficia de acești bani cotizați în momentul în care se vor pensiona, de aceea, suma pensiei depinde foarte mult de perioada de cotizare.

Conform spuselor lui Vasilcoiu, românii care locuiesc în Spania, vor primi pensie din ambele țări doar dacă au minimum 15 ani de muncă în ambele țări. Astfel, acesta a explicat că există două metode prin care oamenii să beneficieze de bani din ambele țări: ori se decide ce țară îi plătește ambele pensii, ori pot primi banii din ambele țări.

Mai mult decât atât, oficialul susține că, indiferent de metodă, sumele se adună: „depun la noi și noi facem corespondența cu autoritățile străine”.

Alte articole: Ce salariu trebuie să aibă un român pentru a avea o pensie de 2.000 de lei