- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de un ajutor de 126.500 de lei, gratis de la stat

06 Feb, 11:37 • Cornel Ghimeșan
Românii vor primi un ajutor din partea statului de 126.500 de lei pentru anveloparea și eficientizarea energetică a caselor. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat cine sunt persoanele care vor beneficia de acești bani.
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de un ajutor de 126.500 de lei, gratis de la stat

Categoria de persoane care va beneficia de un ajutor de 126.500 de lei, gratis de la stat. Adrian Câciu a oferit mai multe detalii cu privire la ajutorul din partea statului pe care românii îl vor primi pentru anveloparea și eficientizarea energetică a caselor lor.Citește și Românii pot beneficia de aceste vouchere! Iată ce trebuie să știi dacă dorești energie verde sau anveloparea locuinței!

Categoria de persoane care va beneficia de un ajutor de 126.500 de lei, gratis de la stat

Potrivit ministrului, voucherele primite de români vor fi împărțite în două categorii:

  • 50.000 de lei pentru panouri și baterii de stocare a energiei;
  • 76.500 lei pentru anveloparea gospodăriilor.

Prin programul „Casa eficientă energetic” care are ca scop creșterea cu minim 30% a eficienței energetic românii vor primi un ajutor ce poate ajunge la suma de 126.500 de lei.

Primele locuințe ce sunt vizate de acest program sunt cele ale persoanelor vulnerabile, acesta reprezentând un stimulent pentru a îi motiva pe români să renoveze clădirile rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie.

AdvertisementRecent, ministrul Investițiilor a adus mai multe clarificări cu privire la aceste program, pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, menționând astfel că persoanele vulnerabile energetic vor avea prioritate în cadrul programului.
Valoarea unui voucher pentru persoanele vulnerabile o să ajungă la 25.000 de lei, echivalentul a 5 kilowați, în funcție de gospodărie, voucher căruia i se adaugă încă un voucher de 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii, scrie romaniatv.net.

Mai mult, ministrul Adrian Câciu a mai anunțat că persoanele vulnerabile vor benefica pe lângă acest ajutor și de programul „Casa eficientă energetic”, prin intermediul căruia românii pot să primească un voucher de 76.500 lei, pentru anveloparea gospodăriilor, astfel încât calitatea energetică a acestora să fie superioară.

Autoritățile spun că această investiție o să fie folosită pentru a moderniza energetic gospodăriile cetățenilor aflați în sărăcie energetică, iar aceste măsuri vizează doar:

  • izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
  • lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
  • izolarea termică a acoperișului/planșeului,
  • montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili)

Cei care vor să beneficieze de suma de 126.500 de lei pentru anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor trebuie să facă parte din zona de sărăcie energetică, urmând ca doritorii să continue procesul prin depunerea uneai cereri la primărie sau la consiliul județean. Autoritățile spun că se dorește ca acest program să ajute energetic 60.000 de case.

Citește și Ministrul Proiectelor Europene anunţă un nou program pentru instalarea de panouri fotovoltaice în 2024

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult