- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru românii cu rate la bancă. BNR aduce vești după Paște

19 Apr, 13:01 • Bumbeneci Diana
ROBOR 19 aprilie 2023. Indicele bancar, în stagnare a cincea zi la rând, anunță Banca Națională a României.
Vești bune pentru românii cu rate la bancă. BNR aduce vești după Paște

Banca Națională

a României a publicat astăzi valoarea indicelui bancar ROBOR. Indicele folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei a stagnat și astăzi.

ROBOR stagnează și astăzi

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat miercuri, pentru a cincea zi la rând la 6,80%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR. O valoare similară nu a mai fost înregistrată din data de 31 august 2010.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Ai mai putea citi și: Marius Budăi face o mare promisiune românilor. „Discuţiile sunt pentru a avea o nouă creştere a salariului minim”

ROBOR BNR
ROBOR BNR

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,00% de la 7,02%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,35% de la 7,36%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Ai mai putea citi: Nicolae Ciucă anunță noi măsuri luate de Guvern în urma discuției cu fermierii. „Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului și va fi gata cât mai repede posibil”

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult