- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești de milioane pentru români! Guvernul acordă sume importante de bani pentru anumite persoane. Despre ce categorii de persoane este vorba

06 May, 11:39 • Constantin Cristina
Guvernul acordă sume importante de bani prin cadrul unei noi scheme de ajutor de stat. Iată categoriile de beneficiari.
Vești de milioane pentru români! Guvernul acordă sume importante de bani pentru anumite persoane. Despre ce categorii de persoane este vorba

Începutul de weekend vine cu vești proaspete pentru români! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, a anunțat bugetul.ro.

Citește și: Guvernul a decis! Elevii și studenții primesc bani de la stat pentru achiziția de calculatoare. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de ajutor

Guvernul acordă sume importante de bani pentru anumite persoane

Acest proiect are scopul de a acoperii costurile administrative întocmirii și menținerii registrului genealogic, dar și costurile testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al animalului.

Ajutorul de stat care vine în urma proiectului de lege propus, are în vedere rasele de animale din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine și ecvidee. Ajutoarele se vor da sub formă de servicii subvenționate și vor fi acordate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, așa cum este precizat la art. 2 lit. b) şi c) din proiectul de Hotărâre, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.

Ajutoarele de stat sunt:

a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;

b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului şi a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

bani
bani

Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru banii cheltuiți eligibile prevăzute la lit. a) este de maximum:

  • 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvidee;
  • 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine;
  •  100 lei pentru porcine.

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an pentru cheltuielile eligibile prevăzute la lit. b) este de maximum:

  • 140 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, şi 60 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;
  • 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 35 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, 30 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină, şi 36 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.

Valoarea totală a ajutorului ajunge la suma de 561.571,18 mii de lei, din care 173.901,19 mii de lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvidee, respectiv 387.669,99 mii lei pentru speciile ovine și caprine.

Persoanele vor putea beneficia de acest ajutor începând cu 1 iulie 2023 până la 31 decembrie 2023.

Alte articole: Veste proastă pentru bugetari. Ar putea primi mai puţini bani, fondul alocat pentru bonusuri urmând să fie diminuat