- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vin bani la Guvern prin MADR. Ministrul Petre Daea a confirmat. Câți bani a încasat MADR

09 Feb, 23:51 • Polojan Tudor
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a încasat în contul deschis la Banca Națională a României (BNR) , doar în primele zile ale lunii februarie din acest an, suma de 531 de milioane de euro. Banii vin de la Comisia Europeană.
Vin bani la Guvern prin MADR. Ministrul Petre Daea a confirmat. Câți bani a încasat MADR

Cheltuielile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost rambursate în contul MADR deschis la BNR de către Executivul European. Cheltuielile sunt reprezentate de plățile directe către fermieri, care sunt finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), scrie agro-tv.

„Aducem în țară fiecare euro pus la dispoziția agriculturii și dezvoltării rurale de către Comisia Europeană. Suntem în graficul asumat privind accesarea fondurilor europene și vom continua pe acest drum al acordării la timp a subvențiilor necesare, utile și cuvenite, având tot timpul în preocuparea noastră sprijinirea fermierilor noștri”, a declarat Petre Daea

Suma totală a fondurilor europene ccare a intrat în condurile MADR, potrivit reprezentanților ministerului, este de 1,564 miliarde de euro de la începutul acestui an. În această suma este inclusă și rambursul Comisiei Europene de pe data de 5 ianuarie.

Mai citește și: Veşti bune pentru posesorii de carduri Revolut. Compania lansează spre testare serviciul de crypto staking

MADR încasează milioane de la Comisia Europeană/ sursa foto: agro-tv.ro
MADR încasează milioane de la Comisia Europeană/ sursa foto: agro-tv.ro

Subvențiile APIA, doar cu diploma de Bacalaureat, potrivit MADR

Un ordin de ministru care dă drept de subvenție APIA numai fermierilor care dețin un certificat de formare profesională a fost publicat de către Ministerul Agriculturii. În urma unui curs obligatoriu se obține acreditarea, însă pentru a se putea înscrie la acest curs este necesară o diplomă de bac sau licență.

Cursul în urma căruia se obține certificatul durează 18 ore, terminându-se cu un test grilă. Costul acestuia este de 193 de lei și se organizează de către oficiile județene ale Autorității Naționale Fitosanitare.

Condiția impusă este ca fermierii să fie absolvenți de cel puțin studii medii și să dețină diplomă de bacalaureat. Lucru care pune majoritatea acestora în dificultate.

Chiar dacă fac agricultură de ani de zile, mulți dintre ei se vor lovi de ziduri. Majoritatea nu deține diploma necesară pentru obținerea certificatului obligatoriu pentru APIA.

Conform proiectului MADR, certificatul de formare profesională reiese a fi obligatoriu chiar și pentru fermierii care sunt ingineri agronomi. Aceștia au urmat, timp de 5 ani, cursurile unei facultăți de profil.

Te-ar mai interesa și: Hidroelectrica investește în panouri. Unde va fi amplasat cel mai mare parc solar. Costuri de miliarde

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult