- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Hidroelectrica investește în panouri. Unde va fi amplasat cel mai mare parc solar. Costuri de miliarde

08 Feb, 18:54 • Polojan Tudor
Cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, vrea să realizeze cel mai mare parc solar din Europa, de 1.500 MW, pe o suprafață de teren concesionată de Administrația Domeniilor Statului (ADS) în zona Piscul Sadovei-Dăbuleni, județul Dolj.
Hidroelectrica investește în panouri. Unde va fi amplasat cel mai mare parc solar. Costuri de miliarde

Un asemenea proiect nu s-a mai realizat în țara noastră, cel mai mare parc solar care se găsește în România în acest moment este de 1.000 MW, în Arad. Investiția pentru acesta s-a ridicat la 800 de milioane de euro, a fost dezvoltat de Monsson, cu finanțare de la fondul britanic de investiții Actis. Informațiile încă nu au fost confirmate de către companie, scrie stiripesurse.ro.

Mai citește și: Ouăle au ajuns la un preț record în România. Țara noastră înregistrează cele mai mari creșteri de prețuri din UE

Hidroelectrica vrea parc solar de 3.000 de hectare/ sursa foto: economedia.ro
Hidroelectrica vrea parc solar de 3.000 de hectare/ sursa foto: economedia.ro

Proiectul Hidroelectrica se va întinde pe 3.000 de hectare

Se preconizează că Hidroelectrica va folosi trei mii de hectare pe care se va întinde acest parc, cu o investiție care va depăși 1,2 miliarde de euro. Proiectul se realizează în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Ministerul Energiei și Hidroelectrica. Fiecare va primi, ulterior, anumite părți.

La finele anului trecut, 10 investiții ale companiei Hidroelectrica au fost declarate investiții de interes pentru statul român și cetățenii acestuia. Astfel că acestea au fost incluse într-o ordonanță de urgență care a fost publicată în datat de 14 decembrie, sub numărul 175/2022.

„În contextul crizei energetice generate, la nivelul Uniunii Europene, de războiul ruso-ucrainean, Comisia Europeană a lansat, în luna mai 2022, planul de măsuri REPowerEU, având ca scop asigurarea independenţei Europei faţă de importurile de combustibili fosili din Rusia, cu mult înainte de orizontul de timp 2030.
în acest context, România trebuie răspundă unei provocări şi totodată unei oportunităţi: aceea de a-şi creşte în ritm alert capacitatea de producţie în domeniul energiei, cu accent deosebit pe sectorul energiei regenerabile, astfel încât să răspundă atât noilor realităţi, cât şi politicilor strategice ale Uniunii Europene“, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

În acest fel, dat fiind caracterul special al acestor proiecte, procesul de avizare se va realiza într-un timp mult mai scurt. Rămâne de văzut dacă în anul 2030 România va fi independentă din punct de vedere energetic.

Te-ar mai putea interesa și: Cât de mult au crescut prețurile chiriilor, în ultimul an. Imobiliarele, mai scumpe în contextul crizei

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult