- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere energie 2023. Când va fi virată următoarea tranșă de bani pentru românii cu venituri mici

31 Aug, 18:32 • Lupu Alexandra
Anunț despre voucherele pentru energie. Când intră următoarea tranșă de bani.
Vouchere energie 2023. Când va fi virată următoarea tranșă de bani pentru românii cu venituri mici

Românii care au venituri mici primesc încă de voucherele de energie, un ajutor pentru plata facturilor. Se pare că următoarea tranșă de bani intră la începutul lunii septembrie, informează bugetul.ro.

Vouchere energie 2023

Românii cu venituri mici trebuie să primească la începutul lunii septembrie următoarea tranșă pentru voucherele de energie. Un număr total de aproximativ 1.4 milioane de persoane vor primi acești bani în vederea achitării facturilor la energie sau căldură.

Vezi și: Pensii 2023. Când vor fi livrați banii în luna septembrie. Ce se schimbă pentru seniori

Ultima tranșă primită de românii care au venituri mici a fost în luna februarie a acestui an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română. Listele cu beneficiari vor fi realizate printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații. Mai mult decât atât, voucherele de energie trebuie folosite până la data de 31 decembrie 2023.

Vouchere energie
Vouchere energie

Ultimele discuții arată că Guvernul ia în considerare eliminarea plafonării prețurilor la energie. Vestea nu este deloc bună pentru românii cu venituri mici, având în vedere că facturile se vor dubla. Asociația Energia Inteligentă a realizat o analiză care arată câți bani vor plăti românii în plus la facturi.

„Persoana A locuiește într-un apartament și are un salariu minim lunar pe economie în sumă de 1.898 lei și care a avut în anul 2022 un consum de energie electrică de 600 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv a achitat o sumă de 408 lei/an.

În situația în care prețul nu ar fi fost plafonat și ar fi achitat cel mai mic preț din piață, conform datelor ANRE, ar fi achitat 468 lei, respectiv cu 60 de lei mai mult pe an. Conform modificărilor fiscale propuse (a se vedea declarația de mai sus), acesta urmează să achite un impozit suplimentar de cca. 80 lei/an, inclusiv pentru compensarea pe energie electrică.

Persoana B locuiește într-o casă de 200 mp, care are venituri lunare de 40.000 lei și care a avut în anul 2022 un consum de energie electrică de 1.199 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv a achitat o suma de 815 lei/an. În situația în care prețul nu ar fi fost plafonat și ar fi achitat cel mai mic preț din piață, conform datelor ANRE, ar fi achitat 935 lei, respectiv cu 120 de lei/an mai mult. Conform modificărilor fiscale acesta urmează să achite un impozit suplimentar de cca. 100 lei/an, inclusiv pentru compensarea pe energie electrică”, arată analiza făcută de Asociația Energia Inteligentă.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vouchere de vacanță și mai mulți bani pentru angajații din sănătate. Guvernul Ciolacu adoptă OUG privind drepturile salariale