- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zeci de români, tratați ca sclavii în podgoriile din Bordeaux. A fost deschisă o anchetă pentru trafic de ființe umane

17 Oct, 20:53 • Bocioacă Bianca
Parchetul Libourne a deschis, vineri, 13 octombrie, o anchetă judiciară pentru „trafic de ființe umane” împotriva a șapte persoane suspectate că ar fi angajat, în condiții nedemne, zeci de români în podgoriile din Bordeaux.
Zeci de români, tratați ca sclavii în podgoriile din Bordeaux. A fost deschisă o anchetă pentru trafic de ființe umane

Români, tratați ca sclavii în podgoriile din Bordeaux. Cei șapte suspecți au fost arestați, marți, 10 octombrie, în trei municipalități din estul Girondei, inclusiv Saint-Emilion, fiind acuzați de „trafic de ființe umane într-un grup organizat”, „ascunderea unei infracțiuni” și „supunerea persoanelor vulnerabile la condiții nedemne de muncă și de cazare”, a transmis procuratura, care a solicitat plasarea acestora în arest preventiv, potrivit stiridiaspora.ro.

Citește și: Abandonatul și abuzul animalelor se amendează cu până la 200.000 de euro! Țara care a făcut schimbări majore în acest sens

Conform autorității judiciare, această grupare a recrutat muncitori din România, i-a transportat în Gironda și i-a angajat în podgorii pentru un salariu mic.

Din septembrie 2022, zeci de victime, inclusiv un minor de 14 ani, toate de naționalitate română, au depus o plângere, denunțând în special condițiile de cazare nedemne, bullying și diverse privațiuni de libertate.

Procuratura din Libourne a declarat că numărul plângerilor de la persoane exploatate din insustria vinului a crescut în ultimii ani. În primăvara anului trecut, în Gironde, trei persoane au fost condamnate pentru trafic de muncitori marocani.

În septembrie, în Champagne, au fost deschise două anchete pentru trafic de ființe umane, iar șapte spații colective în care locuiau culegători de struguri au fost închise, fiind considerate insalubre și nedemne.

Citește și: România ar putea să piardă un milion de persoane din forța de muncă activă în următorii 10 ani: „Mulți tineri nu muncesc pentru că au din ce trăi”

Muncitori români exploatați în Spania

Anchetatorii au dezvăluit ce viață luxoasă avea șeful unei bande de explotatori care folosea muncitorii sezonieri ca sclavi în zona rurală din Andaluzia, Spania. Rețeaua de exploatare era formată din cetățeni români care își exploatau compatrioții pe câmpurile din zona rurală a orașului Sevilla. Gruparea ifracțională a fost destructurată în urma unei anchete care a început când una dintre victime a fost călcată de un tractor și apoi a fost răpită pentru a nu da declarații în fața judecătorului.

O altă operațiune împotriva exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri din mediul rural a dus la dezmembrarea unei rețele criminale care îi ținea pe muncitpri în condiții de sclavie, până la punctul în care una dintre persoane a fost găsită în stația de autobuz din Sevilla când a vrut să fugă și a fost răpită pentru a nu da declarații. Liderul organizației, care avea o viață de lux, ar fi intenționat chiar să atenteze la propria viață.

Operațiunea a fost numită Danubio, iar cinci victime ale traficului de persoane au fost eliberate în cursul operațiunii. Totodată, au fost arestat opt persoane, presupuși membri au unei organizații criminale din provincia Sevilla, care au ținut victimele ascunse cu intenția de a nu le localiza și de a le trimite în afara Spaniei, mai exact înapoi în România, pentru a evita urmărirea penală.