- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ziua Îndrăgostiţilor 2023: Bomboane „îndulcite” cu 10 E-uri. Avertisment de la Protecţia Consumatorului

13 Feb, 12:40 • Dobran Viorel
Produse tip cutii cu bomboane, trufe, praline şi bomboane cu ciocolată ce se oferă de Ziua Îndrăgostiţilor 2023 au până la 10 E-uri, potrivit un studiu realizat de InfoCons.
Ziua Îndrăgostiţilor 2023: Bomboane îndulcite cu 10 E-uri. Avertisment de la Protecţia Consumatorului

Ziua Îndrăgostiţilor 2023. Conform Infocons, în total au fost analizate 126 de produse. Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari, toate produsele care au făcut obiectul studiului au în componenţă lecitină (E 322 ), 25,39% dintre produsele studiate au avut în componenţă poliricinoleatul de poliglicerină (E 476), iar 18,25% conţin acid citric (E 330 ).

Valentine’s Day 2023! Cele mai bune activități din București pentru îndrăgostiți și nu numai

Din punctul de vedere al ingredientului principal, 70,63% au ca prim ingredient zahărul, 7,93% au ca prim ingredient ciocolată/ciocolată amăruie/ciocolată cu lapte /ciocolată neagră, 5,55% au ca prim ingredient siropul de glucoză, 5,55% au ca prim ingredient grăsimile vegetale, 4,76% au ca prim ingredient masa de cacao şi 2,38% crema de praline/crema cu aromă.

Restul produselor au ca prim ingredient fructele confiate, ouă, lichior sau nucă de cocos, spune InfoCons.

Ziua Îndrăgostiţilor 2023
Ziua Îndrăgostiţilor 2023

ANPC, avertisment de Ziua Îndrăgostiţilor 2023: „Aveţi grijă înainte să cumpăraţi”

Cadouri de Ziua Îndrăgostiţilor 2023 şi Dragobete. Pentru că ne aflăm în luna iubirii, iar cele două sărbători ne bat la uşă, cei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) trag un semnal de alarmă tuturor celor sărbătoresc aceste zile.

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să achiziţioneze produsele care se dăruiesc cu ocazia zilelor de „Sf. Valentin” şi ” Dragobete”, respectiv ciocolată, cosmetice şi bijuterii, numai din locuri autorizate şi să citească cu atenţie etichetele pentru că există riscul să îşi pună sănătatea în pericol sau să cumpere produse contrafăcute.

Sfătuiesc consumatorii să ţină cont de următoarele recomandări: la cumpărarea diverselor sortimente de bomboane şi ciocolată, care să nu le afecteze sănătatea, să aibă în vedere faptul că achiziţionarea acestor produse se face numai din locuri autorizate.

Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător„, a scris duminică, pe Facebook, Paul Anghel.

Etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.

Românii dau bani grei pentru a sărbători Ziua Îndrăgostiților 2023. Un cuplu și-a achiziționat o vacanță de 45.000 de euro

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, astfel: ” cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură.

Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. (…). În cazul produselor din ciocolată turnate şi goale în interior, această indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.

Atenţionez asupra faptului că produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice „cu sacoşă”; să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, produsele provenind cu siguranţă din filiere paralele; să verifice dacă calitatea ambalajului corespunde valorii produsului. Sunt şanse mari ca un produs zis „de lux”, ambalat într-o cutie de carton sau de plastic banală, să fie de fapt o contrafacere„, atenţionează comisarul ANPC.

Ziua Îndrăgostiţilor 2023

Alertă InfoCons ! Bomboanele oferite cadou de Ziua Îndrăgostiților au până la 10 E-uri !

Cumpărătorii trebuie să examineze cu atenţie eticheta, deoarece o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere, să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.

Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpăram numai din magazine autorizate care vând astfel de produse. O bijuterie „din argint” vândută la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint!

Oferirea drept cadou a unei bijuterii din metal preţios, cu sau fără pietre preţioase, a devenit din ce în ce mai obişnuită, astfel că piaţă metalelor preţioase oferă o gama foarte largă de produse. Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă„, a mai scris directorul general al ANPC pe pagina de socializare,  cu referire la Ziua Îndrăgostiţilor 2023.